Průmyslová inflace zpomaluje. Ceny výrobců vzrostly jen o 0,3 procenta

Výroba

Výroba Zdroj: ctk

Levnější elektřina, plyn či teplo již ovlivnily i ceny za které prodávají své zboží přímí výrobci. Ceny průmyslových výrobců stouply v květnu meziročně o 0,3 procenta a po dubnovém zvýšení o půl procenta tak růst dál zpomalily. Proti předchozímu měsíci byly naopak o 0,3 procenta nižší. Meziročně stouply i ceny zemědělských výrobců, ceny stavebních prací a tržních služeb klesly. Oznámil to Český statistický úřad.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele.

Další pokles cen průmyslových výrobců v tuto chvíli není podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky překvapením. „Vliv dnes zveřejněného údaje o cenách průmyslových výrobců by neměl být žádný. Z hlediska domácího vývoje je pro trh zajímavější politický vývoj posledních dnů. I jeho vliv na trh by však měl být velmi limitovaný,“ uvedl.

Dynamika vývoj cen v různých segmentech české ekonomiky podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ukazuje, že aktuálním rizikem není inflace, ale spíše deflace. „Lze tedy očekávat pokračování velmi uvolněné měnové politiky. Při současné úrovni kurzu koruny nicméně centrální banka nejspíše nesáhne k devizovým intervencím,“ uvedl. Vzrostly ceny drůbeže a skotu a poprvé po třinácti měsících zdražilo i mléko. Levnější byly vejce a poprvé po 21 měsících také prasata.

Ceny průmyslových výrobcůCeny průmyslových výrobců

Výši cen v průmyslu ovlivnilo meziroční zvýšení cen elektřiny, plynu a páry a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Největší vliv na úroveň celkové cenové hladiny mělo ale další snížení cen koksu a rafinovaných ropných produktů. Zlevnily i obecné kovy a kovodělné výrobky, pryžové a plastové výrobky a ostatní nekovové minerální výrobky.

Impuls má dát ČNB

„Trh byl při očekávání dnešních dat optimističtější, čekal růst průmyslových cen o 0,1 procentního bodu vyšší. Jenže inflační tlaky se z české ekonomiky pomalu ale jistě vytrácejí. O tom svědčí jak pokles růstu cen průmyslových výrobců, tak i zpomalování spotřebitelské inflace. Ve stavebnictví a službách je ještě hůř. V obou sektorech padají ceny meziročně o více než procento,“ říká ředitelka Next Finance.

Česká národní banka bude podle ní mít nyní plné ruce práce, aby české ekonomice dodala takové impulsy, které by ji nastartovaly. Rizika deflace jsou v domácí ekonomice stále viditelnější a reálnější. Slovní intervence ČNB nemusí fungovat donekonečna. Centrální bankéři budou v budoucnu nejspíše nuceni přejít od slov k činům a ekonomice dodat impulsy v podobě skutečných devizových intervencí.