Ranní check: Země se oteplí o 2,9 stupně do roku 2100, vysvětlujeme chaos v OpenAI

Zdroj: midjourney

Dobré ráno! Je 325. den roku, svátek má Albert. V tento den v roce 2013 na Ukrajině začaly v ulicích demonstrace zvané Euromajdan, které zahájily dlouhodobou politickou krizi.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Byznys vs. obavy z vývoje umělé inteligence. Vysvětlujeme chaos v OpenAI

Není to ani rok od chvíle, kdy se na veřejnost dostal ChatGPT, který vše změnil. Nyní celý svět v přímém přenosu sleduje, jak se strůjce tohoto milníku, společnost OpenAI, zmítá v nevídaném chaosu. Po pátečním vyhazovu šéfa a zakladatele společnosti Sama Altmana to přes víkend už vypadalo, že by mohlo dojít k triumfálnímu návratu. Místo toho ale na post šéfa jedné z nejdůležitějších firem současnosti přichází třetí CEO za poslední tři dny a zároveň člověk, který prosazuje mnohem obezřetnější rozvoj umělé inteligence. 

✅ Hyundai v Nošovicích chystá propouštění, přechází na výrobu baterií do elektromobilů

Společnost Hyundai Nošovice se chystá hromadně propouštět. Výpověď by se měla dotknout desítek zaměstnanců jedné z výrobních hal, kde pracuje dvě stě lidí. Změny souvisejí s přechodem společnosti na elektromobilitu. „V souvislosti se snižováním poptávky po manuálních převodovkách uzavřeme koncem února výrobu v hale Převodovkárna, kde pracuje kolem 200 zaměstnanců,“ řekl Petr Michník ze společnosti Hyundai pro server Idnes.cz. „Většinu převedeme na jinou výrobu. Asi dvacet, možná i třicet lidí ale nově zaměstnat nedokážeme, především ze zdravotních důvodů. Požadavky na zdravotní kondici jsou na jiných provozech vyšší,“ dodal. Informace o propouštění Michník potvrdil i pro e15.

✅ PPF je dobrý akcionář. Doufám, že s námi půjde dál, říká šéf Monety

Každá země by si podle šéfa Moneta Money Bank Tomáše Spurného měla pohlídat, aby těžiště rozhodování o bankovním byznysu bylo v jejích rukách. Dobře to prý umí i sousední Polsko či Maďarsko, v Česku však vládne nad sektorem zahraniční kapitál. To může ve špatných časech skončit průšvihem. „Zažil jsem to v roce 2009, když jsem pracoval pro italskou banku v Maďarsku. Mým cílem tehdy nebyla ani ziskovost, ani podpora maďarské ekonomiky, nýbrž repatriace peněz, jež byly poskytnuty této bance, zpět do Itálie. Mateřská banka ztratila důvěru ve spravedlnost politických rozhodnutí a s tím i v budoucnost maďarské ekonomiky," říká Spurný. Moneta Money Bank je jedinou tuzemskou bankou z velké šestky, jejíž majorita je rozložena mezi domácí akcionáře. Alespoň prozatím. 

✅ Současná opatření by vedla k oteplení Země o 2,9 stupně do roku 2100, píše OSN

Stávající podoba klimatických opatření přijatých zeměmi světa by udržela oteplení Země pod hranicí tří stupňů Celsia, nejpravděpodobněji 2,9 stupně, oproti době před průmyslovou revolucí, uvádí zpráva OSN. Bezmála 200 zemí se přitom v roce 2015 v Pařížské klimatické dohodě shodlo, že globální oteplení omezí na 1,5 stupně a udrží jej výrazně pod dvěma stupni Celsia.

Výzkumníci uvádějí, že pokud státy do roku 2030 přijmou nyní diskutovaná ale zatím neplatná opatření, oteplení to omezí na 2,5 stupně. Číslo by v optimistických scénářích mohlo klesnout až na dva stupně Celsia, pokud se světu podaří dosáhnout slibované uhlíkové neutrality.

Stane se dnes:

  • Briefing ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) po podpisu prohlášení o vizi deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb.
  • Pravidelné jednání hejtmanů s vládou, tématem bude rozpočtové určení daní.
  • Ekonomičtí ministři budou jednat s ministry školství a zdravotnictví Mikulášem Bekem a Vlastimilem Válkem o financích navíc pro jejich resorty.
  • Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) zveřejní zprávu o prodeji nových osobních aut v EU za říjen.
  • Pokračuje plenární schůze Evropského parlamentu. Poslanci budou hlasovat o návrhu právního předpisu,který má spotřebitelům usnadnit opravu vadného zboží i po uplynutí záruky a podpořit tak princip oběhového hospodářství. Před polednem vyslechnou pojev keňského prezidenta Williama Rutoa.