Accolade investuje v Chebu více než miliardu korun

Vizualizace nového průmyslového areálu, který v Chebu vybuduje skupina Accolade ve spolupráci s developerem Panattoni.

Vizualizace nového průmyslového areálu, který v Chebu vybuduje skupina Accolade ve spolupráci s developerem Panattoni. Zdroj: Accolade

Byznysmen Milan Kratina a jeho skupina Accolade investují v Chebu již pět let.
Skupina Accolade postavila v Chebu továrnu pro čínského dodavatele automobilek BWI.
Logistické centrum společnosti DHL, které v Chebu postavila Accolade.
4
Fotogalerie

Německá hranice vzdálená pouhých pět kilometrů představuje jednu z hlavních podnikatelských devíz západočeského Chebu. Využije toho realitní skupina Accolade, která tam v areálu bývalých strojíren postaví nové průmyslové centrum. Investuje do něj 1,2 miliardy korun. Na výstavbě a pronájmu nových hal bude spolupracovat s developerskou společností Panattoni Europe. Projekt už získal stavební povolení.

Accolade už jednu velkou průmyslovou zónu u Chebu postavila. Haly si tam pronajal například výrobce automobilových tlumičů BWI nebo internetový zásilkový obchod Tchibo.

„V Chebu investujeme už více než pět let a musím říct, že se město a i celý Karlovarský kraj neskutečně posunuly a odráží se to i v zájmu investorů,“ říká šéf Accolade Milan Kratina.

Plánovaný areál na brownfieldu v Chebu získal ještě před zahájením výstavby velkého nájemce pro první halu. Je jím podle sdružení konzultačních firem Industrial Research Forum německá firma Real Digital zaměřená na e-commerce. Na místě bývalých Strojíren Cheb si pronajala 27,4 tisíce metrů čtverečních. Ve druhém čtvrtletí to byla největší nová nájemní transakce v Česku.

„Projekt byl specifický i v tom, že jsme o finální podobě s nájemcem vyjednávali téměř rok a půl,“ poznamenal Pavel Sovička, šéf Panattoni pro Česko a Slovensko.

Výroba na místě někdejších strojíren má v Chebu dlouhou tradici. Po startu v době první republiky pokračovala konverzí na válečnou výrobu ve druhé světové válce. Hitlerovské Německo v chebských strojírnách zajišťovalo servis bombardérů Heinkel 177 a Messerschmitt 262. Produkce strojíren pokračovala i v poválečném Československu. V menší části areálu trvá strojírenská výroba do současnosti. 

„Projekt revitalizace bývalých strojíren je krásnou ukázkou toho, jak můžeme navázat na dlouhodobou průmyslovou tradici chátrajícího areálu bez nutnosti záboru dalších ploch a zároveň příchodem nových investorů zlepšit život všech obyvatel regionu,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec.

Díky vyšší poptávce firem po průmyslových a skladových halách se očekává zvyšování nájemného. V Karlovarském kraji teď firmy platí za metr čtvereční moderních průmyslových ploch čtyři až 4,5 eura měsíčně. Vyplývá to z dat poradenské společnosti 108 Agency. 

„Oproti městům ležícím západně od Česka jsou tu ceny spíše podprůměrné a v budoucnu očekáváme postupné vyrovnávání,“ komentoval ředitel 108 Agency Jakub Holec. 

Celková poptávka firem po průmyslových plochách se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 21 procent na 381 tisíc metrů čtverečních, uvádějí statistiky sdružení Industrial Research Forum. 

Letošní velké nájemní transakce v průmyslu a logistice
firma pronajatá plocha (v tisících metrů čtverečních) lokalita 
Fast 29,4 Segro Logistics Park Prague 
Real Digital 27,4 Panattoni Cheb II 
Panalpina 21,1 Panattoni Park Prague Airport II 
DB Schenker 18,5 Finapra Mnichovo Hradiště 
DHL Automotive 16,2 Prologis Park Prague D1 West II