Analytici: Investice do realit příští rok mírně porostou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Letošní investice do podnikatelských nemovitostí v Česku s největší pravděpodobností vykážou meziroční propad. Příští rok se můžou vrátit k růstu, výhled přesto zůstává nejistý. Klíčové bude dění v eurozóně, protože od něj se bude odvíjet ochota bank financovat nákupy kancelářských budov, obchodních center a dalších komerčních realit, tvrdí poradenské společnosti.

„Celkové investice očekáváme okolo 750 milionů eur (asi 18 miliard korun), což je přibližně jedna třetina objemu investic dosažených v loňském roce,“ řekl k letošnímu trhu výkonný ředitel tuzemské pobočky společnosti Colliers International Omar Sattar.

Vývoj tuzemského realitního trhu v roce 2013 ovlivní podle odborníků dění v rozbouřené eurozóně, přesto se objevuje opatrný optimismus. „Zdá se, že negativní vnímání problémů eurozóny je již v důvěře a chování investorů plně obsaženo. Bez dalších negativních zpráv čekáme mírné zlepšení investiční aktivity,“ uvedl realitní expert firmy Jones Lang LaSalle Dušan Šťastník.

Mírný růst trhu nevylučuje příští rok ani Tomáš Jandík ze společnosti CBRE. „Domnívám se však, že ceny komerčních nemovitostí budou pod tlakem kvůli velkému převisu nabídky nad poptávkou, což bude platit především pro méně kvalitní budovy,“ sdělil odborník.

Podle vedoucí výzkumu společnosti DTZ Lenky Šindelářové je nyní tuzemský trh ve fázi stabilizace. Přesto ale zvláště zahraniční investoři příliš nerozlišují mezi Českou republikou a Evropou jako celkem. „Možnost vystoupení některých zemí z eurozóny či jejich pokračující ekonomická destabilizace by mohla mít za následek zhoršení ochoty a schopnosti mezinárodních investorů investovat nejen v segmentu komerčních realit, ale v Evropě jako takové,“ dodala Šindelářová.

Investicím může paradoxně pomoci, že se málo staví. „Lze říct, že nízký objem nové výstavby v dnešní době pomáhá zájmu o investice, jelikož snižuje konkurenční tlak na nájemné,“ soudí Alexander Rafajlovič z investičního týmu společnosti Cushman & Wakefield.