Banky řeší, jak prodat poplatky za hypotéky

hypotéka, ilustrační foto

hypotéka, ilustrační foto Zdroj: lovci-odmen.cz

Spory o poplatky za vedení úvěrových účtů zanechaly na českém bankovním sektoru své stopy. Některé banky kontroverzní náklady na vedení a správu hypotečního účtu zrušily, ale poplatky skrývají například pod platbou za dodatečné služby či dávají omezené „poplatkové prázdniny“. Jiné banky poplatkové hypotéky dále nabízejí – prý se lidem s vyššími úvěry dokonce vyplatí.

Banky totiž obvykle dávají na bezpoplatkové půjčky vyšší úrokové sazby, takže pevně sjednaný poplatek může být ve splátce i výhodnější.

Z největších hráčů na trhu nabízí klasickou hypotéku s poplatkem ČSOB a její Hypoteční banka, a to souběžně s její bezpoplatkovou verzí. Podle mluvčí ČSOB Pavly Hávové si variantu bez poplatku volí mírná nadpoloviční většina klientů, zbytku se pak vyplatí zůstat u klasického modelu s měsíční režií. Většinou jde o hypotéky nad 1,8 milionu korun, což je podle analytiků zlomový objem. Při jeho překročení se obecně vyplatí zvolit si raději poplatky, zejména když klient využívá možnost odpočtu úroků při zdanění příjmů.

Dle modelových výpočtů agentury Datank například majitel hypotéky na dva miliony korun zaplatí ročně o 200 korun méně při využití poplatkového režimu. Naopak hypotéka na jeden milion vyjde v bezpoplatkovém režimu o necelých 800 korun levněji.

U České spořitelny poplatky také ještě nevymizely. Banka nabízí pouze hypotéky s poplatkem za správu. „Do konce roku však máme poplatkové prázdniny a všechny hypotéky tak poskytujeme bez tohoto poplatku,“ vysvětluje strategii banky ředitelka úseku řízení retailových produktů ČS Veronika Jančová.

Například Komerční banka poplatek za vedení hypotečního úvěru zrušila úplně. „Hypotéky s poplatkem za správu úvěru v nabídce nemáme,“ potvrzuje mluvčí banky Monika Klucová. Ovšem kromě bezpoplatkové varianty banka nabízí takzvanou flexibilní hypotéku, kde účtuje „poplatek za flexibilitu“. Je to platba za to, že dlužník si může přizpůsobit výši splátek úvěru, posouvat termíny úhrad nebo mimořádně splatit až pětinu úvěru.

Klienti UniCredit Bank si podle mluvčího banky Petra Plocka mohou vybírat již několik let mezi standardní hypotékou s poplatkem nebo bez poplatku. Podle něj prý dlouhodobě platí, že více než devadesát procent klientů volí standardní poplatkovou variantu. Současná statistika finačního domu o chování jeho klientů je však podle Plocka poněkud zkreslená. S ohledem na situaci, která nastala na trhu, totiž UniCredit Bank od jara letošního roku nabízí časově omezenou „poplatkovou dovolenou“.

Družstva mohou rozhýbat bytovou výstavbu