Banky začínají financovat i družstevní bydlení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Do renesance družstevního bydlení se snaží zapojit i banky. Zatím je brzdí fakt, že družstevní byt nájemník nemůže dát do zástavy, protože nemovitost patří družstvu a nikoli nájemníkovi. A peněžní ústav by tak za úvěr neměl záruku.

Zatím to banky nejčastěji řeší tak, že chtějí po klientovi ručení jinou nemovitostí. V takovém případě například Sberbank poskytne úvěr od 2,26 procenta. Pokud jinou nemovitost člověk nemá, může získat ještě takzvaný předhypoteční úvěr. Ten je ovšem dražší a například u Sberbank se úročí od 4,79 procenta.

Proti tomu Česká spořitelna nabízí vedle zástavy jiných realit také možnost získat hypotéku na družstevní byt i bez zajištění nemovitostí. „V tomto případě klient získá hypotéku s tím, že do jednoho roku zřídí zástavní právo k pořizované nemovitosti (družstevní byt), která mezitím přejde do jeho vlastnictví,“ uvedla Tereza Endrštová z tiskového oddělení České spořitelny.

Hypoteční banka přišla dokonce s variantou, v níž lze zastavit i družstevní byt. „Pokud je družstevní dům rozdělen na samostatné družstevní byty a družstvo souhlasí s podpisem zástavní smlouvy, lze ručit pořizovaným družstevním bytem a není třeba ručit jinou nemovitostí,“ sdělila mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Do bytových družstev ovšem lidé často vstupují právě proto, že jim to umožní obejít se bez hypotéky. Developer Finep to už využil v marketingu, když láká klienty na výrazně nižší vstupní náklady než u vlastnického bytu. Předem stačí složit jen čtvrtinu celkové ceny a zbytek člen družstva uhradí formou nájmu.

Družstevní byty lákají nižší pořizovací cenou

Družstva sází mimo jiné i na to, že klienty přitáhnou nižšími pořizovacími cenami než u soukromých bytů. „Jelikož družstevníkovi stačí k pořízení bytu uhradit 25 až 30 procent z pořizovacích nákladů na daný byt, dosáhne například mladá rodina na 70metrový třípokojový byt již za 865 tisíc korun. Navíc se jedná o finální náklady, do nichž už je započteno DPH, garážové stání, sklep i balkon,“ doplnil Sojka z SBD Stavbař.

Obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner tomu však oponuje. „Při dnešní dostupnosti hypoték a rekordně nízkých úrocích nedává ekonomický smysl, aby někdo investoval svůj soukromý majetek – tedy vlastní finance – do majetku společného všem členům družstva, a to navíc za stejnou nebo dokonce vyšší pořizovací cenu,“ uvedl Vajner.

Z posledního sčítání lidu vyplynulo, že v Česku žije v družstevních bytech kolem jedenácti procent domácností. Na nájemní bydlení připadalo asi 18 procent. Největší díl tvoří byty v soukromém vlastnictví s 65 procenty.

Češi si na své bydlení nestěžují, ale chtěli by větší byt

Češi nejčastěji poptávají dvoupokojové byty. Zájem mají i o družstevní