Byty zdražují i mimo Prahu. Prvně od krize

ilustrační foto, projekt Byty U Dubu

ilustrační foto, projekt Byty U Dubu

Tak silný růst tržních cen bytů Česko za poslední roky ještě nezažilo. Za novostavby se v prvním čtvrtletí platilo meziročně o 2,4 procenta více, starší bydlení vykázalo podle Českého statistického úřadu první růst za poslední čtyři roky, a to o 1,2 procenta. Podobné zdražování zažil trh naposledy v roce 2009. Nahoru se přitom vydaly ceny i v mimopražských regionech, kde je trh tradičně slabší než v metropoli. Přímo v Praze zdražily starší byty meziročně o 2,4 procenta.

„Očekáváme, že ceny bytů porostou i v dalším období a tento růst bude do pěti procent,“ uvedl generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Na nynější zdražování novostaveb má podle něho kromě silnější poptávky a lepší kondice ekonomiky vliv rovněž zavedení daně z přidané hodnoty na pozemky, které platí od letošního roku. Právě tím zdůvodňuje úpravu developerských ceníků směrem nahoru.

Podražilo však rovněž luxusnější bydlení. „V segmentu dražších pražských bytů, na který se zaměřujeme, pozorujeme v posledním roce mírný růst cen u kvalitních moderních bytů v centru a širším centru Prahy,“ sdělil majitel realitní kanceláře Svoboda & Williams Prokop Svoboda.

Ceny bytů podle ČNB porostou jen mírně

Vývoj cen bytů sleduje kvůli finanční stabilitě také Česká národní banka. Tento týden zveřejnila zprávu, podle níž by ceny bydlení měly růst jen mírně. Žádné zdražovací drama neočekává. Hlavně kvůli pomalému růstu příjmu domácností a zhoršující se demografické struktuře společnosti. Ceny jsou nyní podle bankéřů blízko svých rovnovážných hodnot.

Stále ovšem platí, že ceny v Praze a v regionech jsou dva různé světy. „Ceny bytů v Praze převyšují republikový průměr více než dvojnásobně – podobně jako v Hamburku, Londýně nebo Paříži,“ uvedla partnerka v poradenské společnosti Deloitte Diana Rádl Rogerová.

Zatímco nový byt stojí v České republice více než jinde ve střední Evropě, vydělávají si na něj tuzemci kratší dobu. Stačí jim k tomu 7,2násobek ročního platu, zatímco v Polsku a Maďarsku je to o něco déle. „Pro pořízení nového bytu v Izraeli je pak dokonce nutné počítat s dvanácti ročními platy,“ doplnil mezinárodní srovnání cenové dostupnosti Petr Hána z Deloitte.