Ceny realit vytlačují Londýňany na periferii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Londýnské reality prudce zdražují. V říjnu stoupla průměrná realizovaná cena nemovitostí v celém Londýně meziročně téměř o devět procent. Ještě více, o 10,2 procenta, se zvedly nabídkové ceny. Prodávající teď žádají za svou nemovitost v průměru 544 tisíc liber. To je skok o více než 50 tisíc liber během jednoho měsíce.

Zatímco se realitní makléři těší na lepší obchody a tučnější zisky, obyvatelé britské metropole se stěhují do stále vzdálenějších periferií anebo musejí na koupi nemovitosti rovnou zapomenout. Řada analytiků již upozorňuje na hrozící bublinu.

Kritici většinou ukazují na dva viníky. Prvním je program podpory při koupi nemovitosti v Anglii a Walesu, který vymyslel ministr financí George Osborne a jenž umožňuje nákup nemovitosti v ceně do 600 tisíc liber při financování pouhých pěti procent kupní ceny z vlastních zdrojů. Tím druhým jsou zahraniční investoři, kteří v turbulentních časech hledají bezpečný přístav pro své finance.

Velký kritik programu na podporu trhu nemovitostí, britský realitní server Rightmove, tvrdí, že londýnský růst cen je neudržitelný. Osbornův program podle serveru pravděpodobně kvůli svému nastavení pomůže zbytku Anglie a Walesu, ale ne Londýňanům. Pro ty je větší překážkou výše měsíčních splátek hypotéky než požadovaný objem vlastních prostředků.

„…je požadovaná taková kupní síla, že k pořízení první nemovitosti musejí kupcům pomoci rodiče,“ píše ředitel společnosti Rightmove Miles Shipside. Takových, kteří na koupi svého prvního bydlení sami nestačí, jsou podle něho dvě pětiny. Dalším úskalím programu je strop ceny nemovitostí, na které jej lze využít – 600 tisíc liber. Průměrná cena nemovitostí v prestižnějším vnitřním Londýně je totiž 937 tisíc liber.

Průměrná cena londýnských nemovitostíPrůměrná cena londýnských nemovitostí | home.co.uk

Někteří realitní agenti uvádějí, že až polovina kupců nemovitostí v lukrativních částech Londýna, jako je Knightsbridge, Chelsea či Kensigton, pochází ze zahraničí. Pro ty jde většinou jen o bezpečnou investici, byty a domy zůstávají prázdné nebo jsou využívané jen několik dní v roce. „To tlačí ceny nemovitostí v těchto čtvrtích ještě výše a následně si je nemohou dovolit ani Londýňané s vysokými příjmy a musejí se přesunout do levnějších londýnských čtvrtí, kde jejich poptávka zvedne ceny tamních nemovitostí a původní obyvatele vytlačí ještě dále z centra,“ uvedla analytička BBC Eleanor Garnierová.

Osborne chce zdanit cizince
Britské ministerstvo financí chce využít realitního boomu v prestižních londýnských čtvrtích k zalepení děr ve veřejných rozpočtech. Nejnovějším nápadem ministra financí je zdanění cizinců vlastnících ve Velké Británii nemovitost. Osborne by chtěl na cizince aplikovat daň z kapitálového výnosu, která by se platila z rozdílu mezi aktuální a pořizovací cenou nemovitosti.