Češi mohou investovat do světových nemovitostí. Díky crowdfundingu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta E15

Českým investorům se záluskem na reality se otvírá svět. Newyorský byt, farma na americkém středozápadě, ale třeba i hotel v kolumbijské Bogotě. To je jen zlomek příležitostí, do kterých může odvážný našinec naskočit takřka za hubičku. Internetem se totiž rychle šíří nový trend. Kolektivní investování do konkrétních zahraničních nemovitostí. Vstupenkou do světa realitních investic může být i pouhá stovka dolarů.

Na realitní trh rázným krokem vstoupil crowdfunding, koncept financování doposud známý spíše ze showbyznysu. Pro developery znamená šanci získat kapitál i jinak než od skeptických bank, investorům pak nabízí alternativu pro uložení peněz. Internetové platformy pro tento druh investic zaplavily trh v posledních dvou letech; počty těch velkých se počítají na desítky.

Systém je obvykle takový, že investor koupí podíl ve společnosti, která následně, až se sejde potřebná částka, pořídí samotnou nemovitost. Technicky se pro tyto účely používá firmy typu LLC, tedy zámořské varianty české společnosti s ručením omezeným. Domácím investorům přitom ve vstupu do takové firmy nic nebrání.

„Češi se mohou stát podílníky americké společnosti snadno. Jde o administrativně jednoduchou činnost, která zhruba odpovídá získání podílu v české společnosti,“ vysvětluje Karel Pluhař ze společnosti Akont.

Jde o administrativně jednoduchou činnost, která zhruba odpovídá získání podílu v české společnosti

Podmínky jednotlivých platforem jsou nicméně značně rozdílné. Část z nich kupříkladu vůbec neumožňuje účast na investicích mimoamerickým subjektům. Zatímco některé dovolují investovat už od stovky dolarů, jiné posouvají vstupní vklad i o řád výše.

Další zase nejsou to pravé ořechové pro hráče, kteří mají hluboko do kapsy. Do pravidel hry totiž někdy patří splnění podmínky akreditovaného investora podle amerického práva, což s sebou přináší požadavek na minimální roční příjem 200 tisíc dolarů nebo alespoň milionový majetek.

"Klik" a hotovo

Faktem ale zůstává, že zájemce na většině webů dokazuje svou příslušnost k high society pouhým zaškrtnutím políčka v internetovém formuláři. Podle společnosti Crowdnetic, která analyzuje veřejně dostupná data o crowdfundingu, realitní portály do současnosti posbíraly částku kolem 150 milionů dolarů. Investorskou odměnou jsou pravidelné příjmy z pronájmu, stejně jako podíl na zisku při pozdějším prodeji nemovitosti.

Nevýhodou je likvidita, investor se svého podílu kvůli neexistujícímu sekundárnímu trhu jen tak nezbaví. Bouřlivým vývojem prochází i samotné realitní crowdfundingové platformy. Jen letos tři z nich ohlásily ukončení svých operací s odůvodněním, že jejich obchodní strategie se jednoduše neujala.

Byty jsou nejjistější investicí, shodují se manažeři

Češi si oblíbili investice do podílových fondů