E15 v terénu: Okolí Nákladového nádraží Žižkov připomíná odvrácenou tvář Prahy

Když se na takzvané Dýmové hoře začala stavět nová rezidenční čtvrť, bezdomovci se přesunuli do oblasti za Nákladovým nádražím Žižkov.

Když se na takzvané Dýmové hoře začala stavět nová rezidenční čtvrť, bezdomovci se přesunuli do oblasti za Nákladovým nádražím Žižkov. Zdroj: Michaela Szkanderová

Tady v minulosti fungovaly sběrné suroviny. Tamní dvůr patřil v bezdomovecké komunitě k těm nejvyhlášenějším a fungoval jako jakýsi záchytný bod.
Mimochodem právě sběr je nejdůležitějším zdrojem obživy pro lidi bez domova.
"Na ulici se dá najít úplně vše, je neuvěřitelné, co všechno lidé vyhodí. Jídlo se prakticky nemusí kupovat," přibližuje výtvarník Epos 257.
Ten se tématu bezdomovectví věnuje už 11 let, proto se mu do uzavřené komunity podařilo proniknout.
Loni si život na ulici vyzkoušel na vlastní kůži. Na tři týdny mu stačilo 500 korun.
19
Fotogalerie

Nedaleko Nákladového nádraží Žižkov, v jednom z největších pražských brownfieldů, se ukrývá Dýmová hora - místo donedávna známé především v komunitě lidí bez domova. Na kopci, kam se chodily pálit kabely, dnes stojí nová rezidenční čtvrť. Dřívější obyvatelé se proto přestěhovali níž a obývají opuštěné nádražní domky. Jak bývalé kolejiště čekající na nové využití vypadá v současnosti si můžete prohlédnout v galerii.

"Ideální lokalita? Někde na samotě, ale blízko zdrojům, kontejnerům nebo supermarketu," začíná komentovanou procházku s názvem Dýmová hora přední český výtvarník Epos 257.

Tématem lidí bez domova se začal zabývat před 11 lety, kdy ještě jako student AVU věnoval jeden ze svých projektů - objekt na promítání videa - páru bezdomovců. Ti v dřevěném domku pod Barrandovským mostem žijí dodnes. 

Loni se rozhodl život na ulici vyzkoušet na vlastní kůži. V křoví poblíž Nákladového nádraží Žižkov žil tři týdny. Nejenom předměty, které tam získal, aktuálně vystavuje na výstavě v Muzeu hlavního města Prahy na Mariánském náměstí.

Během komentované procházky v rámci expozice jsme se vydali podívat nejenom na komunitu lidí bez domova, ale také na neudržovanou periferii v centru Prahy. Galerii si můžete prohlédnout zde: