Česká spořitelna se zbavuje nemovitostí v regionech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká spořitelna prodává své nemovitosti v 16 regionálních městech. Většinou jde o budovy, kde sídlí pobočky banky. V některých objektech chce uzavřít s budoucím majitelem nájemní smlouvu. Proto je jednou z podmínek výběrového řízení, které zajišťuje realitní poradenská firma Knight Frank, i závazek, že v budově nebude vedle spořitelny sídlit žádný poskytovatel bankovních služeb.

Banka si také chce smluvně ohlídat, jaké bude mít sousedy. „Kupující se zavazuje v budově nepronajímat prostory žádné fyzické nebo právnické osobě, jejíž předmět podnikání by mohl ohrožovat či znevažovat dobré jméno nájemce, tedy zejména osobě provozující hernu, kasino, kabaret, sexshop, night club či podnik, kde jsou poskytovány erotické služby,“ stojí v podmínkách. Na nabídkovém seznamu figurují například nemovitosti v Jáchymově, Ostrově nad Ohří nebo Českém Krumlově.

Spořitelna už se zbytných nemovitostí zbavovala před několika lety, když rozprodala přes stovku svých komerčních objektů po celé republice. Podobný postup volí i Komerční banka a ČSOB. V několika balících už nabídly desítky domů, v řadě z nich také následně zůstaly jako nájemci. Plně nevyužitých nemovitostí se postupně zbavuje i Telefónica CR.

Kupujícími bývají v regionech hlavně tuzemští lokální investoři, kteří objekty buď sami využívají, nebo je následně rekonstruují a nabízejí k pronájmu. Češi investují spíš do jednotlivých budov, nikoli do celých balíků jako zahraniční investoři. Sídla bank jsou pro ně atraktivní hlavně tím, že se nacházejí na náměstí a frekventovaných ulicích.