České modulové stavby dobývají Ameriku

Montované domy Touax

Montované domy Touax Zdroj: Touax

Domky Touax nejlevnější kategorie pro Střední a Jižní Ameriku
Domky Touax nejlevnější kategorie pro Střední a Jižní Ameriku
Domky Touax nejlevnější kategorie pro Střední a Jižní Ameriku
Domky Touax nejlevnější kategorie pro Střední a Jižní Ameriku
Mobilní pavilon České televize na karlovarském filmovém festivalu
9
Fotogalerie
Místo chatrčí poslepovaných kdoví z čeho se alespoň někteří obyvatelé brazilských favel (slamů) možná již brzy dočkají českých obytných modulů ze Supíkovic na Jesenicku. V tamním klíčovém závodu francouzské skupiny Touax totiž nyní vývojáři pilují detaily nízkonákladových modulů upravených speciálně pro brazilský trh.

A nejen pro něj. „Potenciál Střední a Jižní Ameriky je obrovský. Je to samozřejmě dlouhodobější projekt, ale současně je to velká příležitost pro náš výrobní závod v Supíkovicích,“ řekl generální ředitel Touaxu pro Česko a Slovensko Igor Zahradníček.

V současné době se společnost zaměřuje hlavně na Brazílii, Kolumbii a Panamu. Na těchto trzích už Touax vytvořil pobočky a rozjíždí pilotní projekty. „Například v Brazílii existuje poptávka od naftařských firem. Stejně tak je tam ale spousta příležitostí v souvislosti s přípravou olympiády,“ uvedl šéf Touaxu. Moduly jsou totiž podle něj jako dělané pro budování zázemí pro sportovce či související administrativu. „Celý tento region má ale potenciál také díky výstavbě poptávané veřejným sektorem. Jde například o vytváření bydlení pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, které žijí ve favelách,“ dodal Zahradníček.

Na vývoz do Latinské Ameriky bude směřovat hlavně nízkonákladová řada nazvaná Budget, kterou Touax v Česku vyvinul minulý rok. První verzi této řady firma již testovala právě v Brazílii. „Přišli jsme například na to, že v modulech pro tamní trh není třeba tolik dbát na izolaci, protože tam je teplo. Naopak je třeba zkvalitnit odvod vody ze střechy kvůli přívalovým dešťům,“ vysvětluje Zahradníček.

Češi se přetahují se Španěly a Číňany

Touax nyní piluje druhou verzi této nejlevnější řady tak, aby ji mohl v Brazílii znovu vyzkoušet. Na rozdíl od Brazílie se v Panamě a okolních zemích skýtá šance na odbyt již o něco sofistikovanější řady nazvané Economy. První pilotní objekt v Panamě už stojí. „Náš tým tam nyní pracuje na zakázkách od kancelářských zázemí až po návrhy na policejní stanice,“ sdělil Zahradníček.

Příležitost v Latinské Americe už ale zavětřila i konkurence. Češi tam proto bojují o zakázky například nejen se španělskými společnostmi, ale i s Číňany. „Číňané jsou nepříjemná konkurence, která je sice kvalitou daleko za námi, ale jsou schopní všechno rychle zkopírovat a učit se,“ poznamenal manažer. Tržby tuzemského Touaxu loni přesáhly 400 milionů korun.