České stavebnictví se dále propadá, meziročně kleslo o 6 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

Česká stavební produkce v červnu 2011 klesla meziročně reálně o 6,3 procenta. Po očištění od sezónních vlivů tak byla meziměsíčně nižší o 0,2 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 7,9 procenta stavebních povolení více a jejich orientační hodnota klesla o 8,3 procenta. Meziročně poklesla i stavba a dokončení nových bytů. Zahájeno jich bylo o 4,3 procenta méně a dokončeno jich bylo dokonce o 16,9 procenta méně než loni. vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Důvod poklesu vidí ředitelka společnosti Next finance Markéta Šichtařová v tom, že stát nemá na financování infrastruktury. Šetřit však musí i firmy. „Firmy jsou rády, že se jim v prvním pololetí podařilo navýšit výrobu a pokrýt ztráty z krizových let 2009-10, ale na investice do staveb to ještě není. A domácnosti jsou mimořádně slabé, je vysoká míra nezaměstnanosti a reálné mzdy rostou jen slabě, takže investice do bydlení ještě nejsou na předkrizové úrovni,“ dodala.

Podle Šichtařové současně s tím panuje i strach ze zvyšování DPH na stavební práce. Takže lidé, kteří vědí, že během 2 let budou muset postavit dům či byt, se budou snažit co největší část stavby stihnout ještě před koncem roku. Peníze na velké stavby však nejsou. Proto statistika ukazuje pokles orientační hodnoty staveb. S touto obavou a rychlým zahajováním malých staveb pak souvisí růst počtu stavebních povolení a obliba dřevostaveb, coby levného, ale přiměřeného bydlení.

Index stavební produkce, stavební povolení a bytová výstavba

Index stavební produkce, stavební povolení a bytová výstavba (meziroční indexy)Index stavební produkce, stavební povolení a bytová výstavba (meziroční indexy)

Šichtařová však varuje, že se v těchto číslech skrývá další nebezpečí do roku 2012. „Stavebnictví pravidelně už po několik let ve snaze vyhnout se nepříznivým důsledkům daňových změn provádí předfakturace ještě neprovedených stavebních prací. Lze tedy čekat, že k domům a bytům, ke kterým bylo dnes uděleno stavební povolení, budou v prosinci fakturovány stavební práce, které se ale v realitě uskuteční až v prvním kvartále roku 2012,“ upřesnila s tím, že na konci roku 2011 statistika ukáže umělé navýšení stavební aktivity a naopak na počátku roku 2012 bude statistika opět podhodnocena.

Stavebnictví se tak stále nedaří najít cestu z krize. Nenahrávají mu ani škrty ve veřejném sektoru, který nemá na financování veřejných staveb. Velký boom stavebnictví proto analytici neočekávají. „Navíc už dnes je zřejmé, že rok 2012 bude o něco slabší než rok 2011, pokud jde o hospodářský růst. Stavebnictví se vrátí podle nás na své předkrizové hodnoty nejdříve v roce 2013,“ uzavřela Šichtařová.