Cirkus Berousek se mění na Bylandii. Vedle šapitó a zoo budou i veterány

Cirkus Berousek po 101 letech končí s kočováním.

Cirkus Berousek po 101 letech končí s kočováním. Zdroj: archiv rodiny Berousků

Cirkus Berousek po 101 letech končí s kočováním.
Cirkus Berousek po 101 letech končí s kočováním.
„S kočováním končím,“ říká Jiří Berousek mladší.
„S kočováním končím,“ říká Jiří Berousek mladší.
5
Fotogalerie

Namísto kočujícího cirkusu stálý zábavní park. Záměr rodiny Berousků na 52hektarovém území v Bylanech u Českého Brodu dostává konkrétní obrysy. Za 75 milionů korun má z někdejší chátrající zemědělské usedlosti vzniknout park Bylandia s malou zoologickou zahradou.

Národní cirkus Originál Berousek odehrál poslední představení v listopadu 2019. Už tehdy plánoval zábavní rodinné centrum v Bylanech, kde měl kočující cirkus zimoviště. Pro realizaci stálého působiště se rodina Berousků rozhodla kvůli „rostoucímu tlaku společnosti a státu na mobilní cirkusy“. Původní plány na otevření Bylandie už na jaře 2020 ovšem vzaly za své. Na vině je nejen pandemie, ale zejména nutnost získat pro nákladný projekt řadu povolení, včetně záboru zemědělské půdy u části parcel.

Muzeum veteránů

Plány také v mezičase doznaly změn. Podle čerstvých údajů v databázi pro posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA) má Bylandia zahrnovat jedenáct budov, z toho čtyři novostavby včetně vstupního objektu a stájí. Většina atrakcí bude umístěna ve zrekonstruovaných objektech statku.

Vedle výběhů či ubikací pro zvířata bude v letní sezoně v provozu šapitó pro víkendová představení tradičního cirkusu. Projekt počítá rovněž s Muzeem automobilů a motocyklů v jednom z původních objektů. Vedle veteránů se návštěvníci budou moci pokochat také expozicí vycpaných zvířat v dalším samostatném pavilonu. Dvě budovy jsou určené pro bydlení a součástí plánů je také restaurace s dětskou hernou a hřiště.

Kapacita parkoviště počítá se dvěma stovkami osobních aut denně i se školními autobusy. Předpokládaná návštěvnost zábavního parku činí o víkendu osm set lidí. Rodina Berousků počítá nadále s chovem a drezurou exotických zvířat.

„Celkový plánovaný počet je: dvě žirafy, tři sloni, čtyři buvoli indičtí, čtyři opice malpa, pět lemurů, osm zeber, šest medvědů, trojice (turů) watusi, šest papoušků Ara, pět velbloudů, tři fjordi valaši, šest mini ponny, dvanáct koní, pět dromedárů, šest oslů, čtyři lamy, tři jaci a šest alpak,“ uvádí dokumentace EIA.

Od dinosaurů k antice

Tematické zábavní parky pro rodiny zažívaly před pandemií dobré časy, byť v tuzemsku zatím vznikají jen menší areály. Síť DinoParků s modely prehistorických zvířat buduje stejnojmenná tuzemská firma. Rozsáhlý rodinný park Mirakulum vystavěl před devíti lety v bývalém vojenském újezdu v Milovicích podnikatel Jiří Antoš. Pozemky koupil původně pro svou nábytkářskou firmu. Od nábytku z masivu se posléze přesunul k výrobě dětských hřišť. A odtud nebylo daleko k projektu dětského parku v přírodě.

Před devíti lety se objevil, avšak brzy pohasl, nápad vybudovat tematický park Římský vrch, v němž se návštěvníci ocitnou v období antického Říma. Vyrůst měl v moravských Pasohlávkách na území se skutečnými pozůstatky římského hradiště. Na papíře zatím zůstal také Orbis Park, který měl zaštítit někdejší úspěšný ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk.