Developer HB Reavis rekordně vydělal na bratislavském věžáku

Twin City Tower

Twin City Tower Zdroj: HB Reavis

Twin City Tower
Twin City Tower
3
Fotogalerie

Evropský stavitel kanceláří se slovenskými kořeny dokončil jednu ze svých největších transakcí na slovenském trhu. Skupina HB Reavis miliardáře Ivana Chrenka prodala bratislavskou kancelářskou budovu Twin City Tower za 120 milionů eur. Roční zhodnocení projektu se díky tomu vyšplhalo na 5,75 procenta, což je z pohledu slovenského trhu kancelářských budov historicky nejvyšší číslo.

„V centru Prahy se v současnosti výnos u prémiových kancelářských nemovitostí pohybuje kolem 4,5 procenta, což zohledňuje nižší míru rizika z pohledu investorů,“ vysvětluje Miroslav Linhart, partner v oddělení nemovitostí Deloitte.

Celkem 23patrovou budovou koupily dohromady jihokorejský investiční fond AIP Asset Management a britská investiční společnosti Valesco Group. „Jedná se o kancelář, jejímž hlavním nájemníkem je americká technologická firma Amazon, a která stojí v samotném centru proměňující se metropole,“ shrnuje potenciál budovy výkonný ředitel Valesco Group Shiraz Jiwa.

Twin City Tower je součástí komplexu devíti budov s názvem Nové Nivy. V něm HB Reavis staví také největší bratislavský věžák Nivy Tower či moderní autobusový terminál. Dosud developer stále počítá s původním harmonogramem. „Mrakodrap Nivy Tower, který má na výšku 125 metrů, dokončíme do konce tohoto roku a terminál, jehož součástí bude obchodní centrum, o rok později,“ sdělila mluvčí HB Reavis Martina Jamrichová. 

Původně slovenská developerská skupina vlastní nemovitosti i v Česku, na začátku roku se ale rozhodla velkou část z nich prodat. V tomto týdnu se skupina zbavila staré kancelářské budovy Mercuria v Holešovicích. Na prodej je třeba také soubor budov Transgas na pražské Vinohradské třídě či například kancelářský projekt v pražských Radlicích poblíž centrály skupiny ČSOB. 

Prodej pražských nemovitostí je podle skupiny v souladu s její novou strategií, podle níž se chce zaměřovat na budování rozsáhlejších byznysových lokalit. Tam, kde vytvoření většího kancelářského celku není možné, chce hledat nového kupce.

Pro Jihokorejské investory to je od začátku roku již třetí větší nákup kancelářských budov v Česku a na Slovensku. Společnost Hanwha Investment & Securities se sídlem v Soulu koupila od společnosti Penta Real Estate soubor všech pěti kancelářských budov v jinonickém areálu Waltrovka a jihokorejský investiční fond Hana Alternative Asset Management zas od J&T Real Estate získal většinový podíl v areálu Rustonka v Praze 8.

Investujete do realit a chcete vydělat na pronájmu? Čtěte magazín E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15