Developeři mění miliony za razítka. Některé radnice ale dary odmítají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Developerská společnost Ekospol plánuje v Praze v Horních Měcholupech další projekt s novými byty. S místní radnicí firma uzavřela nedávno dohodu, v níž se zavazuje darovat městské části 2,5 milionu korun. Na veřejně prospěšné účely. Ovšem jen v případě, že úřady projekt povolí, vyplývá ze zveřejněné dohody. V metropoli je tato praxe mezi stavebníky a radnicemi běžná. Podle názorů části právníků je však na hraně.

Za poslední roky městské části inkasovaly od investorů nejméně desítky milionů korun. Tyto peníze pomáhají například budování dětských hřišť či školek. Není to však charita. Developeři mimo záznam připouštějí, že peníze dávají hlavně kvůli tomu, aby úředníci nedělali obstrukce při schvalování projektů. Bez dárků by se prý povolovací procesy mohly protáhnout až o několik let.

„Je to běžný postup, který realizují u větších projektů všichni větší developeři,“ řekl deníku E15 k nedávno uzavřené dohodě generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. Podle něj navíc žádosti o příspěvky vznáší radnice. Milionové příspěvky dali radnicím mimo jiné stavitelé bytů Central Group, Skanska Reality či YIT.

Kompenzace pro občany

„Jde o kompenzaci developera pro občany městské části za zhoršení komfortu bydlení, jako je prašnost, hluk a komplikace s dopravou,“ vysvětluje Pavlína Nejedlíková z týmu starosty Prahy 15, pod kterou Horní Měcholupy patří.

„Lze vyjádřit obavu, že v případě, když získání stavebního povolení je vázáno na poskytnutí daru investorem, mohla by být nestrannost rozhodování úředníků stavebního odboru ovlivněna,“ soudí právnička sdružení Oživení Andrea Kohoutková. Naopak podle advokáta Petra Novotného z poradenské společnosti Vilímková Dudák & Partners není na podobných dohodách nic nezákonného.

Střední polohu mezi úplným odmítnutím darů od developerů a pokračováním ve starých kolejích se snaží najít v Praze 5

Mezi starosty pražských městských částí jsou již první, kteří peníze od developerů výměnou za hladší povolování projektů odmítají. Většinou jde o radnice typu Holešovic, kde v posledních komunálních volbách zvítězila uskupení vedená aktivisty občanských iniciativ kritizujících realitní projekty.

„Nepokračovali jsme a ani nebudeme pokračovat v přijímání darů od developerů,“ sdělil mluvčí Prahy 11 Miroslav Dvořák s odkazem na praxi předchůdců vedených Daliborem Mlejnským (ODS).

Právě na Jižním Městě se v minulých letech objevil dosud největší známý případ finanční spolupráce mezi místními politiky a investorem. Předchozí radnice uzavřela s miliardářem Radimem Passerem dohodu, že výměnou za uskutečnění velkého projektu na Roztylech dostane městská část až 230 milionů korun. Jenže občanské iniciativy zamezily změně územního plánu a radnice nedostala nic.

Jasná pravidla

Střední polohu mezi úplným odmítnutím darů od developerů a pokračováním ve starých kolejích se snaží najít v Praze 5. „Naše radnice v současnosti pracuje na přípravě jasných pravidel, aby každý investor věděl, jaké prvky budeme za jak velký projekt pro rozvoj naší městské části požadovat,“ sdělil starosta Radek Klíma (TOP 09).

Smíchovská radnice se navíc rozhodla finance od stavebníků nebrat. „Tyto dary neměly nikdy finanční podobu, vždy se jednalo o formu konkrétních prvků infrastruktury v rámci daného území,“ sdělil starosta Radek Klíma (TOP 09). Například v projektu Waltrovka Penta vybuduje vlastním nákladem park a školku.

Transparentní dary

Naopak dlouholetý vládce Prahy 13 David Vodrážka (ODS) se peněz neštítí. Současně však zdůrazňuje, že přijetí každého daru je transparentní, ošetřené darovací smlouvou, kterou musí schválit rada, případně zastupitelstvo. Vodrážkův obvod dostal v posledních deseti letech od developerů šestadvacet milionů korun. Peníze radnice mimo jiné použila na revitalizaci údolí Motolského potoka.

Stejnou částku získali v Letňanech. Šestá městská část přijala v posledním desetiletí od developerů téměř 43 milionů korun, uvedl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. Například řetězec Kaufland tam dal asi 7,6 milionu korun do vybudování podchodu na Vypichu.

Evžen Korec: Pro větší tržní podíl Ekospol obětuje i část zisku