Developeři opět masivně zlevňují byty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Vánoce v létě, agresivní slevy, letní výprodej. To jsou názvy další vlny slevových kampaní, které rozjeli developeři ve snaze oživit poptávku po novém bydlení. Ukazuje se tak, že jarní zvyšování nabídkových cen a optimistická očekávání některých stavitelů příliš neodpovídají realitě.

Třeba Skanska Reality doslova hlásá, že klientům naděluje do konce září Ježíška v létě: „Na byty tří velkých projektů nabízí do konce září až 20procentní slevy i zajímavé bonusy. Při koupi nového bytu lze uspořit více než jeden milion korun!“ Mezi bonusy patří kromě obvyklé kuchyňské linky, úprav na přání či pojištění také nábytek na míru nebo předplacení poplatků za správu bytu na půl roku.

„Chceme stimulovat tradičně slabší letní poptávku. Druhým motivem je rychlý doprodej dokončených projektů, abychom mohli zahájit prodej nových etap,“ uvedla šéfka prodeje a marketingu Skanska Reality Naděžda Ptáčková.

Na agresivní slevy láká Crestyl. Snížení cen v řádu stovek tisíc se týká hlavně pozemků. Letní výprodej garsoniér zase vyhlásila jednička na rezidenčním trhu Central Group. Jejich ceny stlačila pod 1,3 milionu korun, čímž útočí na dlouhodobého rivala firmu Ekospol. Také ta vyhlásila „prázdniNové“ ceny.

Developeři si přitom dosavadní letošní prodeje pochvalovali. Ekospol v červencové analýze tvrdí, že druhé čtvrtletí na pražském trhu s prodanými 847 byty „představuje nejlepší výsledek za poslední čtyři roky, pokud nebudeme počítat zvýšení prodejů na sklonku loňského roku způsobené zvýšením DPH“.

Trh nových bytů v Praze tak podle šéfa firmy Evžena Korce již čtvrtým rokem roste. Ekonomové optimismus chladí. Současná hospodářská situace podle nich prodeji nových bytů příliš nesvědčí.

Tomáš Pardubický: Velikost prodaných bytů kvůli krizi od roku 2008 klesá

„Proces postupného obnovování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou je a bude ovlivňován ekonomickou situací lidí a jejich očekáváním budoucnosti. Klesající reálné mzdy a rostoucí napětí na trhu práce nahrávají menšímu zájmu Čechů o nové bydlení. Opatrnější lidé dávají v takové situaci přednost koupi starší, a tedy levnější nemovitosti,“ říká analytik ČSOB Martin Kupka.

Podle Českého statistického úřadu ceny bydlení v metropoli v prodejních nabídkách stouply od dubna do konce června o 4,5 procenta. Údaje o skutečných prodejních cenách mají statistikové k dispozici zatím jen za první čtvrtletí. Ceny novostaveb tehdy klesly o 2,6 procenta.