Developeři rozjíždějí byznys s družstvy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Bytová družstva scházela v posledních dvou dekádách na úbytě. Nyní ale první developeři začínají zjišťovat, že pro část lidí je družstevní bydlení stále lákavé. A že družstva jim současně mohou pomoci realizovat i takové projekty, které by s vlastnickým bydlením tak nefungovaly.

„Renesance družstevní výstavby tu zjevně je, evidujeme více projektů než v minulých letech,“ uvedl předseda Stavebního bytového družstva Stavbař František Sojka. Většina projektů je ale teprve v přípravě.

Z developerů zatím došel ve spolupráci s družstvy nejdále Finep. Tímto stylem už postavil několik set bytů. „V současné době máme v nabídce tři projekty družstevní výstavby. Počítáme s tím, že v průběhu roku 2015 spustíme další dvě až tři nové etapy na Proseku a ve Stodůlkách. Celkem půjde zhruba o 250 až 300 nových bytů,“ sdělil finanční ředitel Finepu Štěpán Havlas.

Byznys s družstvy připravuje také developerská dcera Metrostavu. „Zvažujeme spolupráci s bytovými družstvy na našem projektu Na Vackově v Praze 3. Hlavním důvodem je to, že projekt má deset etap a spolupráce s družstvy tak urychlí výstavbu celého areálu,“ řekl obchodní ředitel Metrostavu Development Ondřej Buršík.

Vstup do sféry družstevního bydlení zvažuje rovněž developer YIT Stavo. „Pro řadu lidí, kteří nemají dostatek prokazatelných příjmů pro získání hypotéky, je družstevní bydlení vhodnou alternativou,“ poznamenal výkonný ředitel firmy Vladimír Dvořák.

Velké riziko na malém trhu, oponují někteří developeři

Jiní velcí developeři typu Central Group nebo Ekospol se družstevníkům naopak zdaleka vyhýbají. Rizika jsou prý příliš velká a družstevní trh marginální. Podle generálního ředitele Ekospolu Evžena Korce jsou bytová družstva dokonce „reliktem socialismu“. Ta tomu oponují poukazem na tradici až do první republiky a současně na živou družstevní výstavbu v západní Evropě a severských zemích.

Byznys větří i banky

Vedle developerů hledají cestu k družstevnímu bydlení i banky. První peněžní ústavy již vymýšlejí, jak klientům půjčit na pořízení družstevního bydlení a současně tento byt použít jako zástavu. Zatím ale ve většině případů stále platí, že hypotéka zajištěná družstevním bytem je sci-fi.

František Sojka: Bytová družstva mají účinné páky na raubíře
František SojkaFrantišek Sojka | Bytove druzstvo StavbarNechybělo moc, aby současná generace o družstevním bydlení věděla jen to, že se přes něj rodiče dostali levně k vlastnímu bytu. Nyní se zdá, že developeři objevili díru na trhu a první z nich se pouští do společného podnikání s družstvy. Podle předsedy Stavebního bytového družstva Stavbař Františka Sojky by tak mohla vznikat více než desetina novostaveb.
E15: Oslabení bytových družstev způsobil krátce po roce 1989 stát. Proč se ale nestaví družstevně více teď?

Developeři v tuzemsku vytvořili atmosféru, v níž člověk bez vlastního bytu je chudák. Avšak naše představy o tom, kdo má bydlet v jakých bytech, se proti zahraničí liší. V západní Evropě je obvyklé, že v nájemních bytech žijí i movitější lidé, kteří by hypotéku bez problémů dostali. Jednoduše se nechtějí vázat, a tak žijí v nájmu. Z druhé strany máme v Česku seniory, kteří zůstali ve vlastnických bytech a přestávají zvládat náklady na bydlení. Myslím, že do pěti až deseti let se to projeví jako vážný problém.
E15: Není ale přece jen lepší bydlet ve vlastním?

U soukromého bytu koupeného na hypotéku si většina lidí myslí, že ho vlastní. Jenže jejich majetkem se ve skutečnosti stane až po splacení poslední splátky bance. U družstva vám rovnou řekneme, že jste člen družstva, a tudíž jeho spolumajitel, a nájemník družstevního bytu. A že v budoucnu vám ho družstvo za splnění určitých podmínek umožní převést do soukromého vlastnictví.
E15: Proč bych se však měl zabývat družstvem a rovnou si něco nepronajmout?

Družstevní bydlení je podobné nájemnímu. Ale navíc je v něm přítomné spoluvlastnictví družstva. Výhodou je i to, že družstvo se na rozdíl od developera nezřekne odpovědnosti za správu společných prostor či za technický stav domu. Další výhodou družstev je, že v nich snadno docílíte toho, aby se k sobě lidé chovali slušně. Protože když někdo opakovaně porušuje pravidla vzájemného soužití, tak v poslední instanci stanovy každého družstva umožňují takového člověka z družstva vyloučit. A tím přijde i o nájemní smlouvu na byt.
E15: Jak vychází srovnání nákladů na klasickou činži a nájem u družstva?

Družstevní nájemné je nájemné ekonomické, tedy pokrývá náklady spojené s pořízením a provozem bytu, tedy včetně služeb, avšak nezahrnuje zisk, což je u nájemních bytů poměrně vysoká položka.
E15: Máte nějaké odhady, jak velký díl trhu by mohla družstva pokrýt?

Z evropských zkušeností vyplývá, že jinak než do vlastnictví by mělo být stavěno dvanáct až patnáct procent bytů. To odpovídá objemu poptávky po jiném než vlastnickém bydlení, který vzešel z našeho nedávného průzkumu.

Češi si na své bydlení nestěžují, ale chtěli by větší byt

Češi nejčastěji poptávají dvoupokojové byty. Zájem mají i o družstevní