Elon Musk má další sen. V Texasu chce postavit město pro zaměstnance svých firem

Elon Musk plánuje své město

Elon Musk plánuje své město Zdroj: Reuters

Elon Musk rozjíždí další ambiciózní projekt. Chce vybudovat zcela nové město. Pro jeho výstavbu v americkém státě Texas již získal 1400 hektarů půdy. Ve městě by podle informací deníku Wall Street Journal žili a pracovali lidé z Muskových firem.

Pozemky v okresu Bastrop County, které má miliardář a jeho společnosti k dispozici, leží nedaleko města Austin v Texasu. Zprávu o koupi parcel, která cituje z pozemkových knih a dalších dokumentů, prověřil server CNN.com.

Pro technologické společnosti je takový postup novinkou. Vlastní město zatím žádná z firem nemá. Jeho vybudováním by se podle CNN.com mohl ještě posílit trend většího výkonu zaměstnanců.

Podle listu Wall Street Journal Musk chce, aby zaměstnanci jeho společností Boring.Co, Tesla a SpaceX, které mají své velké výrobní podniky poblíž Austinu, mohli žít v nových domovech s nižším než tržním nájemným. Projekt zatím zahrnuje plány na výstavbu více než 100 domů s odpočinkovými prvky, jako je bazén a venkovní sportovní areál.

Musk již v roce 2020 oznámil, že přesune ústředí automobilky Tesla a své bydliště z Kalifornie do Texasu. Jako důvod tehdy uvedl, že jej frustrují kalifornská omezení související s tehdejší pandemií covidu-19. V loňském roce tak Tesla otevřela nový výrobní závod Gigafactory právě v Austinu. Zároveň zde již fungují Muskovy další firmy SpaceX a dopravně-tunelářská společnost Boring.Co.

Ta již podle zprávy místního deníku Austin American Statesman údajně jedná s městem Austin o možnosti výstavby tunelů. Katastrální záznamy z místa, které sousedí s Austinem, ukazují, že Boring Co. zde poblíž řeky Colorado vlastní již 11 pozemků, kde byly během posledních tří let postaveny mobilní domy.

Texaská komise pro kvalitu životního prostředí je tak připravena na jednání o stavbě čističky odpadních vod. Plány k jednání předložila společnost LLC provázaná právě s firmou Boring Co. Firma v okrese vlastní pozemky pro komerční a bytové budovy. Zároveň je podle katastrálních záznamů majitelkou pastvin a zemědělské půdy. The Wall Street Journal uvedl, že Muskův tým již se zástupci okresu diskutoval o začlenění nového města do regionu Bastrop County. Okresní úřad ale tvrdí, že potřebnou žádost od Muska ani žádné z jeho firem zatím neobdržel.

Kdo je Elon Musk

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub