Evergrande se z problémů dostane, věří šéf společnosti. Investoři se obávají domino efektu

Evergrande, jeden z největších čínských developerů

Evergrande, jeden z největších čínských developerů Zdroj: profimedia.cz

Evergrande, jeden z největších čínských developerů
2
Fotogalerie

Čínská realitní společnost Evergrande věří, že se z nynějších finančních problémů dostane a závazkům dostojí. V dopise zaměstnancům to podle čínských médií napsal předseda správní rady Chuej Kcha Jüan. Investoři se obávají, že případný pád firmy by v ekonomice spustil dominový efekt. Informovala o tom agentura Reuters.

Akcie Evergrande dnes na burze v Hongkongu dál oslabovaly, i když méně než v pondělí, kdy v jednu chvíli vykazovaly propad až o 19 procent a dostaly se na nejnižší úroveň od května 2010. Investoři jsou pesimističtí ohledně vyhlídek podniku, zatímco regulační úřady varují, že neschopnost firmy splácet závazky by mohla způsobit širší problémy v čínském finančním sektoru.

Podle předsedy správní rady se ale firmě podaří „překonat nejtemnější okamžik“ a developerské projekty dodá tak, jak slíbila. V dopise také uvádí, že Evergrande bude plnit závazky vůči kupcům nemovitostí, investorům, partnerům i finančním institucím.

V pomoc státu by ale firma podle mezinárodní ratingové agentury S&P Global Ratings doufat neměla. Závazky Evergrande činí 305 miliard dolarů (zhruba 6,6 bilionu korun) a dva termíny splátky se teď firmě blíží.

„Věříme, že Peking by byl nucen zasáhnout pouze v případě, že dojde k dalekosáhlé nákaze, která způsobí, že padne několik velkých developerů, což by představovalo systémové riziko pro ekonomiku,“ uvedla ratingová agentura ve své pondělní zprávě. „Pád samotné Evergrande by k takovému scénáři pravděpodobně nevedl,“ dodala.

Někteří analytici se však podle serveru BBC domnívají, že Peking by určité kroky na podporu firmy podniknout mohl. Politici vyzvali velké věřitele, aby společnosti Evergrande poskytli na uhrazení závazků více času.

Společnost Evergrande v současnosti vlastní přes 1300 developerských projektů ve více než 280 čínských městech. Podniká také v dalších oblastech, například ve správě majetku či výrobě elektromobilů a nápojů.

Problémy Evergrande mají negativní dopady také na ceny akcií ostatních realitních společností v Číně. Přispívají rovněž k poklesu kurzu čínského jüanu, který vůči americkému dolaru sestoupil na třítýdenní minimum.

Obavy, že by Evergrande mohla být čínskou obdobou americké banky Lehman Brothers, jejíž krach v roce 2008 zahájil globální finanční krizi, stáhly v pondělí dolů i evropské akcie. Hlavní index německé burzy DAX ztratil 2,3 a francouzský CAC 1,7 procenta. Spolu s evropskými trhy oslabily následně i hlavní akciové indexy ve Spojených státech, které odepsaly kolem dvou procent. Index Nasdaq Composite uzavřel nejníže zhruba za měsíc.

Dnes už výprodej na burzách v Asii nepokračoval, index hongkongské burzy Hang Seng počáteční ztráty smazal a před koncem obchodování byl v zisku. Index japonské burzy Nikkei 225 sice odepsal 2,17 procenta na 29.839,71 bodu, jen ale doháněl ztráty z pondělí, kdy se v Japonsku kvůli svátku neobchodovalo. Na burzách v kontinentální Číně bylo v pondělí i dnes kvůli svátku rovněž zavřeno.

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub