Evropská komise shodila projekt pražské čistírny ze stolu. Definitivně

Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze - Bubenči

Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze - Bubenči Zdroj: CTK

Hlavní město si bude muset poradit s financováním výstavby nové vodní linky trojské čistírny odpadních vod (ÚČOV) a rekonstrukce stávající linky samo. Experti z iniciativy Jaspers z Evropské komise zamítli i další žádost metropole o dotaci stavby, podle radní Jany Plamínkové (Starostové a nezávislí) tentokrát definitivně. Praha v současnosti zvažuje, kde peníze získá. Jde o přibližně 5,8 miliardy korun.

Žádost o dotaci na výstavbu odeslal do Bruselu loni v listopadu ještě tehdejší náměstek primátora Jiří Nouza. Město si slibovalo, že z evropských fondů zaplatí minimálně 80 procent nákladů. O peníze přitom Praha už předtím několikrát bezúspěšně žádala.

„Nepodařilo se nám zlomit negativní obraz, který čistírna má. To už je finiš,“ sdělila serveru E15.cz Plamínková. Expertům z Jaspers se podle radní projekt pražské čistírny nelíbí. „Mají pocit, že by Praha měla rekonstruovat starou linku a splašky po dobu rekonstrukce pouštět do řeky. Neuvažují už o tom, co by to znamenalo pro města pod Prahou. Neberou také v úvahu to, že to ani neumožní naše normy,“ konstatovala Plamínková.

Teď bude muset Praha podle radní sehnat na stavbu peníze, část bude financovat ze zdrojů Pražské vodohospodářské společnosti (PVS), například by na ni mohly podle Plamínkové putovat peníze původně určené na opravu pražských vodovodů a kanalizací. „Praha by to dva až tři roky vydržela,“ zmínila radní. Část peněz metropole vyčlení ze svého rozpočtu a finance bude požadovat například i od ministerstev zemědělství, životního prostředí a financí.

Město zvažuje podle radní také možnost, že využije takzvaný Junckerův balíček a pokusí se zapojit do investičního plánu Evropské unie. „Záleží na tom, zda to bude výhodnější, než si vzít komerční úvěr,“ zmínila Plamínková. Přesnější sumy zatím nechce radní sdělit, je to prý předčasné.

Úspora 800 milionů

Dobrou zprávou jsou podle Plamínkové poslední závěry odborníků, podle kterých se zlevní rekonstrukce staré linky až o 800 milionů korun, nová vodní linka by totiž měla zvládnout pojmout větší objem splašků, a to v poměru 60 procent pro novou linku a 40 procent pro linku starou. Původně se počítalo, že to bude 50 procent pro obě. Teď bude nutné podle Plamínkové vypracovat projekt.

Na stavbu nové linky už Praha získala územní rozhodnutí, teď čeká na stavební povolení. Čistírna by se měla spustit v ročním zkušebním provozu v roce 2017. Pokud ji Praha nestihne do roku 2017 přestavět, hrozí jí sankce ze strany EU - pokuta až milion korun denně.

O stavbu se má postarat konsorcium čtyř firem ÚČOV Praha (Stavby mostů Praha CZ, Hochtief CZ, Degrémont a WTE Wassertechnik). Příprava přestavby trojské čistírny začala už před zhruba sedmnácti lety.

Jana Plamínková: Dotaci na čističku Praha asi nedostane, EU nás diskriminuje