Francouzská skupina Spie rozšiřuje byznys i do Česka

Byznys od Hochtiefu, ovládaného španělskou skupinou ACS, koupil francouzský koncern Spie za 250 milionů eur, tedy
asi za 6,3 miliardy korun..

Byznys od Hochtiefu, ovládaného španělskou skupinou ACS, koupil francouzský koncern Spie za 250 milionů eur, tedy asi za 6,3 miliardy korun.. Zdroj: acs

Německá skupina Hochtief našla konečně kupce pro svou divizi Hochtief Service Solutions, která se věnuje správě budov a podniká i v Česku a na Slovensku. Byznys od Hochtiefu koupil francouzský koncern Spie za 250 milionů eur, tedy asi za 6,3 miliardy korun.

Jak už deník E15 informoval na začátku června, o divizi Hochtiefu se původně ucházel také rakouský Strabag a finská skupina YIT.

„Akvizice společnosti Hochtief Service Solutions je důležitý krok vpřed v našem vývoji a posílí expanzi naší sítě v Evropě,“ uvedl generální ředitel Spie Gauthier Louette. Díky nákupu pronikne Spie také do střední a východní Evropy, která dosud na mapě lokalit francouzského koncernu chyběla. „Společně se Spie budeme jedinou firmou, která pokryje téměř celý evropský trh,“ dodal přední manažer Hochtiefu Solutions Heinz-Werner Grebe.

Hochtief ovládaný španělskou skupinou ACS už letos v rámci snižování dluhu prodal letištní divizi kanadské společnosti PSP Investment za 1,1 miliardy eur. Německý koncern se chce nově zaměřit jen na výstavbu dopravní a energetické infrastruktury. Tedy na obory, které skýtají lepší marže než jiné sféry stavební branže.

Hochtief Service Solutions ročně utrží kolem 700 milionů eur, zhruba osmnáct miliard korun. Společnost, jež na deseti trzích zaměstnává 5700 lidí, loni z výnosů vytvořila čistý zisk šestnáct milionů eur.

Spie a Hochtief očekávají završení transakce během letošního třetího čtvrtletí. Obchod ještě musí schválit Evropská komise.

Hochtief je v Česku známý hlavně díky svým stavebním a developerským aktivitám. Ve správě nemovitostí patří s tržbami v řádu desítek milionů korun spíše mezi střední až menší firmy.

Spie, inženýrský obr ze třiceti zemí
Francouzská skupina zaměstnává ve třiceti zemích přes třicet tisíc lidí. Tržby Spie činily minulý rok v přepočtu kolem 105 miliard korun. Z nich firma vytvořila provozní zisk kolem 6,1 miliardy korun. Kromě západní Evropy firma působí v Africe, na Blízkém východě včetně Íránu a také v rozvíjejících se asijských ekonomikách typu Indonésie, Thajska nebo Malajsie. Kořeny firmy sahají do roku 1846, kdy vznikla Société de Construction des Batignolles, která se v roce 1968 spojila se společností Société Parisienne pour l’Industrie Electrique, tedy Spie.