Hospodářské svazy píšou Fialovi, žádají zastavení novely stavebního zákona

Premiér Petr Fiala (ODS)

Premiér Petr Fiala (ODS) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Hospodářské svazy žádají zastavení novely stavebního zákona
Premiér Petr Fiala (ODS)
3
Fotogalerie

Chystaná novela stavebního zákona budí odpor zainteresovaných sdružení a svazů. Proti normě týmu ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), kterou se ve středu chystá znovu projednat vláda, vystoupili zástupci několika odborných komor, sdružení, svazů a velkých měst. V otevřeném dopise vyzývají vládu a především premiéra Petra Fialu, aby návrh v současné podobě nepřijali a vrátili ho k přepracování. Podle nich by prohloubil současnou krizi výstavby.

„Považujeme za nutné předsedu Vlády České republiky a také ministry osobně upozornit na zásadní nedostatky současné verze novely ještě před tím, než bude návrh zařazen na program jednání vlády. Jsme si vědomi, že novelizace nového stavebního zákona je urgentní, a jsme právě proto připraveni předložit konstruktivní návrhy úprav novely,“ uvedl za celé uskupení prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. 

Otevřený dopis, který má redakce k dispozici, je adresovaný nejen premiéru Fialovi, ale i dalším čtyřem ministrům včetně Bartoše. Signatáři tvrdí, že nový zákon nepovede k vládou proklamovanému zrychlení a zjednodušení povolování staveb a je tak v přímém rozporu s programovým prohlášením kabinetu. Své tvrzení opírají i o hodnocení dopadů regulace (RIA), které zpracovalo samotné Ministerstvo pro místní rozvoj. 

„Předkládaná novela dosahuje nejnižší efektivity výkonu stavební agendy a nejnižší možnosti sdílení personálních kapacit, nižší možnosti jednotného metodického řízení, kontrolovatelnosti, vynutitelnosti, nižší transparentnosti použití finančních prostředků státní správy,“ cituje dopis ze závěrů hodnocení RIA. 

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy

Video placeholde
• Videohub

Předkládaná novela podle nich také ze všech zvažovaných variant nejméně zkracuje průměrnou dobu povolovacího procesu a „nejnižšího makroekonomického prorůstového efektu s pozitivním dopadem do příjmů státního rozpočtu“.

Ministr Bartoš ovšem tvrzení signatářů odmítá. „Jsem přesvědčen, že úpravy nového stavebního zákona, které Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo, povedou ke zjednodušení výstavby v České republice a v mezinárodním měřítku ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky. Ke zrychlení stavebního řízení pomůže i připravovaná digitalizace, na kterou klademe mimořádný důraz. Není možné zaostávat v minulém století, kdy se vše řešilo papíry a frontami u přepážek. V tom mi dá myslím každý za pravdu,“ uvedl ministr.

Pod otevřeným dopisem jsou podepsaní prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza, předseda České komory architektů Jan Kasl, ředitel Asociace developerů České republiky Tomáš Kadeřábek, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner a šéf iniciativy CityDeal Ondřej Boháč.

Signatáři premiéra Fialu o schůzku, na které mu chtějí své připomínky podrobněji vysvětlit, přestože byli ministrem pro místní rozvoj Bartošem v průběhu prací na novele zákona přizváni ke spolupráci. Podle jejich tvrzení se setkání nesla v duchu formalismu a na skutečnou diskuzi nedošlo.„Opakovaně vyzývali ke spolupráci, bohužel marně. V současné situaci nám tedy nezbývá než předkládanou novelu v aktuální podobě odmítnout,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podle MMR novelu blokují ti, kteří si přejí prosadit původní znění nového stavebního zákona. „Krátce před volbami byl na sílu prosazen nový stavební zákon Kláry Dostálové (ANO), ačkoli všechny strany dnešní vládní koalice se netajily tím, že ho považují za nesprávný. Museli jsme jej proto po volbách změnit, a to urychleně, jinak by vstoupil v účinnost,“ reagoval ministr pro místní rozvoj Bartoš. Pokud nebude novela schválena, vstoupí v účinnost právě původní norma. 

Ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy a šéf iniciativy CityDeal Ondřej Boháč upozorňuje, že cílem není záměr blokovat, ale vylepšit ho. „Věříme, že pro Vládu by mohlo být důležitým signálem to, jak rozdílné skupiny se ve prospěch této věci spojily. Odložení projednání návrhu o několik týdnů a práce na něm může přinést vysoce kvalitní výsledek, který ve finále pomůže všem obcím,“ zakončil Boháč.