Hypotéky stále nejsou na dně. V dubnu klesly na 2,11 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Central Group

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v dubnu dále klesla na 2,11 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v březnu, kdy průměrná sazba činila 2,16 procenta. Propad sazeb podle analytiků přitom stále není u konce. Lidé se však do bank příliš neženou.

Čísla vyplývají z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.

V dubnu klesl počet i objemy hypoték. Smlouvu o hypotečním úvěru uzavřelo o 546 lidí méně, než v březnu. Stejně tak klesly objemy, které v dubnu činily 15,961 miliardy korun.

Jediné, co za duben vzrostlo, je průměrná výše úvěru. Lidé si minulý měsíc půjčovali v průměru 1 783 330 korun, což je nejvíce za letošní rok.

„Pokles sazeb pokračoval nepřekvapivě i v dubnu. Většina bank má stále ještě co dohánět, protože cenoví lídři jsou výrazně pod aktuálními průměrnými sazbami, některé z menších bank však již naznačují, že hypoteční úvěry za tyto sazby pro ně nejsou zajímavé,“ uvedl vedoucí analytik Fincentra Jan Rajdl.

„Propad sazeb přitom stále není u konce. Tuzemské finanční ústavy totiž nemají důvod očekávat v nejbližších měsících zpřísňování měnové politiky,“ přidal komentář hlavní ekonom finanční skupiny Roklen lukáš Kovanda.

Možný signál obratu

Nicméně, podle Kovandy poprvé po relativně dlouhé době se objevují početnější známky signalizující možný budoucí obrat ve směřování úrokových sazeb. Na světových dluhopisových trzích dochází v dubnu a květnu k růstu výnosů vládních dluhopisů řady evropských zemí. Stoupají také výnosy dluhopisů vlády Spojených států.

Trhy tak zjevně začínají považovat riziko deflace za odeznělé, což oslabí podnět centrálních bank uvolňovat měnové podmínky. Takový vývoj může časem značně přispět k zastavení propadu sazeb hypoték, eventuálně i k jejich korektivnímu růstu.

„V tuto chvíli ale zatím zprostředkovaně na výši sazeb v české ekonomice působí i program Evropské centrální banky, zahájený v březnu, v jehož rámci jsou odkupovány státní dluhopisy členských zemí eurozóny. Program zajišťuje další uvolnění měnových podmínek a představuje tlak na pokles dlouhodobých úrokových sazeb v české ekonomice, včetně sazeb hypotečních úvěrů,“ dodal Kovanda.

Vývoj průměrné sazby hypoték od roku 2003

Vývoj průměrné sazby hypoték od roku 2003Vývoj průměrné sazby hypoték od roku 2003 | Fincentrum HypoindexZdroj: Fincentrum Hypoindex

Čtěte také:

Pád hypotečních sazeb nekončí: klesly na další minimum 2,16 procenta

Hypoteční trh loni mírně klesl, byl ale druhý nejvyšší v historii