Interiéry nejštíhlejšího mrakodrapu vyšperkoval český Lasvit. Vyrobil lustry i kované plastiky

Na jižním okraji Central Parku vyrostl nejštíhlejší mrakodrap na světě.

Na jižním okraji Central Parku vyrostl nejštíhlejší mrakodrap na světě. Zdroj: SHoP Architects

Lobby s kovovými palmami ve vázách z taveného skla
Kovové palmy ve vázách z taveného skla byly pro návrháře oříškem. Zadání se jim z počátku zdálo nerealizovatelné.
Klasický lustr ve vstupním prostoru domu Porte Cohere
Bazén slouží výhradně rezidentům. I jeho interiér je doplněn lustry od Lasvit.
Bazén slouží výhradně rezidentům. I jeho interiér je doplněn lustry od Lasvit.
16
Fotogalerie

Na manhattanské panorama přibyla nová milionářská adresa, na které svou stopu zanechala i česká sklářská firma Lasvit. Na projektu ultraštíhlého mrakodrapu na adrese 111 W 57th Street, jinak zvaném Steinway Tower, začala pracovat v roce 2016. Luxus budovy za dvě miliardy dolarů s bohatou historií původní koncertní síně Steinway Hall podtrhla na míru navrženými kovanými prvky, několikatunovými skleněnými lustry a plastikami.

„Ke spolupráci jsme se dostali přímo prostřednictvím newyorského developera, s jehož designérem již Lasvit dříve spolupracoval například na projektu pro Tiffany,“ sdělil cestu k zakázce výkonný ředitel a partner Lasvitu Pavel Koudelka. „Na prestižní zakázky se často dostaneme díky naší dobré reputaci a doporučením, což je v tomhle byznysu alfa a omega,“ dodává.

Lasvit vstoupil do spolupráce s několika newyorskými developery, kteří na mrakodrapu spolupracovali. Při navrhování pracoval s vizemi architektů ze studia SHoP Architects a respektoval design interiérů od studia Sofield. „Svou roli samozřejmě hrál také art deco kontext původní budovy a její bohatá historie,“ vysvětluje ředitel. Součástí podnože nově postavené věže je i původní budova Steinway Hall, sídlo legendárního výrobce klavírů Steinway & Sons.

Podoba jednotlivých objektů vzešla z návrhu designérů Lasvitu Dana Jacka a Jany Růžičkové. Pro vstupní prostory a lobby firma dodala dva devítimetrové klasické lustry a dvě kovové palmy ve vázách z taveného skla, do prostor bazénu zase repliky lustrů z původní koncertní místnosti Steinway. Prostor u výtahů doplnila barokem inspirovaná kovová skulptura.

Některé prvky vyrobila firma budově doslova na míru. „Byl to jeden z prvních projektů, kde jsme byli nedílnou součástí architektury. Řemeslně vyráběné kované římsy a mříže se mohly vyrábět až po zaměření hotových prostor v budově,“ popisuje Pavel Koudelka.

Po samotné výrobě převážně v okolí sídla firmy v Novém Boru stál Lasvit před výzvou dopravit plastiky na místo a zajistit finální instalaci. „Ta probíhá postupně od roku 2018 až do současnosti. Během covidu jsme nemohli dostat naše techniky do USA, a tak jsme museli několikatunové plastiky instalovat s externí firmou pomocí online videohovorů,“ popisuje Koudelka.

Budování a udržování dlouhodobých partnerství považuje za klíčové. I díky tomu není Steinway Tower jediným projektem Lasvitu na 57. ulici proslulé jako Billionaire’s row díky několika prestižním milionářským adresám a sousedství s Carnegie Hall nebo hotelem Plaza.

„Vytvořili jsme plastiky pro ikonickou stavbu z pera architekta Rafaela Vinoly na 432 Park Avenue a dekorativní a světelné prvky pro jeden z penthousů ve stejné budově,“ říká ředitel firmy.

Potřebuje Česko mrakodrapy? Podívejte se na video, kde na tuto otázku odpovídá Adam Gebrian >>>

S výškou 435 metrů vyrůstající z pozemku o šířce pouhých osmnáct metrů, což je pro srovnání délka bowlingové dráhy, vytváří poměr 24 : 1 a je tak tím nejštíhlejším mrakodrapem, který byl kdy dokončen. Přestože je budova postavena z ultrapevnostního betonu, pro svou štíhlost se ve větru houpe. Podle inženýrů firmy RWDI, kteří se podíleli například na stavbě nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa v Dubaji, se budova při síle větru kolem 160 kilometrů za hodinu vychýlí o více než šedesát centimetrů.

Obyvatelé nedalekého 432 Park Avenue žalují developera. Dům je podle nich neobyvatelný.Obyvatelé nedalekého 432 Park Avenue žalují developera. Dům je podle nich neobyvatelný.|Spencer Platt/Getty Images

Je však nezbytné navrhnout budovu tak, aby její obyvatelé pohyb necítili. S tímto se potýká například nedaleká 432 Park Avenue. Majitelé bytů loni dokonce podali žalobu na developery. Budovu označili za neobyvatelnou kvůli větrem způsobovaným vibracím a hluku, který vzniká v otevřených patrech budovy. Problémem jsou i často nefunkční výtahy nebo prosakující voda.

Kdo ale bude chtít ve vlajícím mrakodrapu Steinway Tower bydlet, za jeden z šedesáti apartmánů bude muset zaplatit částku odpovídající adrese na pokraji  newyorského Central Parku. Celopodlažní i duplexové byty už jsou v prodeji a stojí od sedmi milionů do šestašedesáti milionů dolarů, zhruba od 156 milionů do téměř 1,5 miliardy korun.