Investice do komerčních realit jsou nejslabší od roku 2013. Chybějí velké transakce

Kancelářský komplex Wołoska 24 koupil ve Varšavě ZPF investiční fond.

Kancelářský komplex Wołoska 24 koupil ve Varšavě ZPF investiční fond. Zdroj: Skanska Property

Interiér projektu Unicity v Plzni zaměřeného na studenty
Interiér projektu Unicity v Plzni zaměřeného na studenty
Vizualizace bytového projektu Unicity v Plzni
Developerský projekt Unicity v Plzni, který má mimo jiné vytvořit bydlení pro studenty.
Kancelářský komplex Wołoska 24 koupil ve Varšavě ZPF investiční fond.
15
Fotogalerie

Na trhu komerčních realit během prvních tří měsíců letošního roku změnily vlastníka nemovitosti za 290 milionů eur. Jednalo se o nejnižší aktivitu zaznamenanou v prvním kvartále od roku 2013. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2020, jemuž vévodil prodej portfolia bytů Residomo za 1,3 miliardy eur, poklesla investiční aktivita o 82 procent. Bez transakce Residomo by se jednalo o meziroční pokles o osm procent.

Během prvního čtvrtletí letošního roku bylo uzavřeno na realitním trhu celkem 13 transakcí. „To je o 18 procent více než před rokem. Stejně jako v předešlém čtvrtletí byly nejatraktivnějším sektorem na českém investičním trhu administrativní prostory, které přilákaly kapitál ve výši 163 milionů eur, což představuje 56 procent z celkové čtvrtletní investiční aktivity,“ popisuje Lenka Pechová, analytička realitně poradenské společnosti Savills ČR a SR. Dodává, že druhým nejatraktivnějším sektorem byly průmyslové nemovitosti, do kterých mířila více než pětina investic. 

Přestože transakcí na trhu meziročně přibylo, velkých akvizic v hodnotě stovek milionů eur bylo v prvním kvartálu minimum. Podle analýzy Savills u sedmi obchodů uzavřených během prvních třech měsíců letošního roku přesáhla cena deset milionů eur, u tří transakcí bylo cenové rozmezí 50 milionů eur až 100 milionů eur.

Na realitním trhu byli vidět především tuzemští investoři. Koupili celkem deset ze zmíněných 13 nemovitostí. Z toho tři se nacházely v Praze. Co se týče objemu investic, mírně převládali zahraniční kupci, kteří se na celkových investicích podíleli 52 procenty. To bylo mírně pod jejich obvyklým podílem na čtvrtletní aktivitě, jehož průměr za posledních osm čtvrtletí dosahoval 60 procent.

Jeden z největších letošních realitních obchodů se odehrál hned zkraje ledna. Developerská a stavební firma Skanska prodala kancelářskou budovu Parkview v Praze na Pankráci investiční společnosti Deka Immobilien za 77 milionů eur (asi dvě miliardy korun). Budova nabízí 16 tisíc metrů čtverečních plochy v devíti nadzemních podlažích a 227 parkovacích míst.

Nemovitosti v prémiových lokalitách zůstávají nejžádanějšími, poptávka podle poradců v jejich případě dlouhodobě převyšuje nabídku. Savills také zaznamenává zvýšený počet transakcí jejichž předmětem jsou mimopražské nemovitosti.

V prvním čtvrtletí uskutečnila mimo Prahu první z letošních plánovaných akvizic na tuzemském trhu švédská skupina Heimstaden, největší majitel nájemních bytů v Česku. Od developera s izraelskými kořeny Daramis pořídili Švédové za 600 milionů korun soubor 226 bytů v novém plzeňském komplexu Unicity.

Přestože investice do komerčních realit meziročně klesly, poradci se dívají do budoucna optimisticky. „Výhled transakční aktivity vnímáme pozitivně s očekávaným nárůstem investiční aktivity ve druhé polovině roku, jakmile se nejistota související s pandemií rozptýlí a pozornost se přesune k naplnění ročních akvizičních cílů,“ říká Fraser Watson, ředitel oddělení investičního poradenství Savills ČR a SR.

Tuzemští investoři navíc začínají být více aktivní i za hranice Česka. Příkladem je realitní fond tuzemské investiční společnosti ZFP Investments, který v dubnu koupil od belgického developera Ghelamco kancelářskou budovu Wołoska 24 ve Varšavě. Uskutečnění transakce zveřejnily společnosti na svých internetových stránkách. Celková hodnota transakce přesáhla 1,5 miliardy korun, uvedla ZFP Investments. Půjde zřejmě o hodnotu včetně převzetí dluhu.