Investoři se obávají čínského kolapsu

Ordos - největší město duchů v Číně

Ordos - největší město duchů v Číně Zdroj: profimedia.cz

Ordos - největší město duchů v Číně
Ordos - největší město duchů v Číně
Ordos - největší město duchů v Číně
Ordos - největší město duchů v Číně
Ordos - největší město duchů v Číně
9
Fotogalerie
Čínská nemovitostní bublina si vybírá svou daň. K tomu se přidává slabší vývoz. To jsou negativní signály pro investory. Zatímco se německý index DAX v uplynulém týdnu opět stavěl na nohy a překonal 7000 bodů, čínský Shanghai Composite Index dosáhl své nejnižší úrovně od začátku finanční krize.

„Stále více investorů se obává, že čínský zázračný růst brzy pohasne,“ uvedl pro Welt.de Jim O'Neill, šéf společnosti Goldman Sachs Asset Management. Vzhledem k tomu, že Čína není jen obřím trhem, ale i motorem růstu stvětové ekonomiky, na její situaci velmi citlivě reagují finanční trhy.

K velkým problémům současné Číny jednoznačně patří stavební boom minulých let. Jako příklad poslouží satelitní město v jižní provincii Kunming, které se skládá z přibližně 100 000 bytů. Všechny jsou prázdné. Podobný osud potkal i město Ordos.

V novém obchodním centru města Tchien-ťin je v současné době postavena tolik nových kancelářských prostor, že jejich zaplnění bude při současném zájmu trvat 25 let. Tento výčet by mohl pokračovat donekonečna.

Stavební boom vedl k nadměrnému investování na gigantickém měřítku. Ceny rezidenčních nemovitostí proto v posledních měsících klesaly. Nejnovější údaje sice ukazují, že došlo k nepatrnému nárůstu, ale jen díky nové vládní podpoře pro pořízení prvního bytu.

Přehřátý není v Číně jen trh s nemovitostmi. Mnoho průmyslových areálů jede na půl plynu. Stroje v továrnách jsou využívány na 60 procent, před finanční krizí to bylo 80 procent a před deseti lety, dokonce i na 90 procent.

Číně navíc škodí i to, že již vystavěla novou infrastrukturu. Každé velké město má moderní letiště, zemí vedou dílnice a železnice. Vzhledem k tomu, že takové investice nedávno přidávaly čínskému růstu přibližně pět procentních bodů ekonomického to znamená, že v případě, že investice nyní zůstanou konstantní, růst se o pět procent sníží.

Ale to ještě není všechno. Zahraniční obchod také oslabuje. V červenci propadl export o jedno procento oproti předchozímu roku, v červnu to ale byl propad více než jedenáct procent. A přímé zahraniční investice v Číně v červenci klesly o 8,7. Navíc, teď opustí zemi více peněz, než do ní přijde.