Ivana Tykač se do nové soutěže o karlínská kasárna nepřihlásí

Ivana Tykač

Ivana Tykač Zdroj: Michael Tomes

Realitní podnikatelka Ivana Tykač se nepřihlásí do opakovaného tendru ministerstva obrany na prodej kasáren Jana Žižky v Praze-Karlíně. Napsala to v tiskovém prohlášení zaslaném serveru E15.cz.

První soutěž, kterou manželka miliardáře Pavla Tykače vyhrála na začátku roku, krátce po svém nástupu do funkce zrušil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

„V prvním kole jsem byla připravena zaplatit svou ´cenu obliby´. Ale ministerstvo se rozhodlo soutěž opakovat. Tímto krokem mě přiměli dívat se na celou věc ryze ekonomicky. A z ekonomického pohledu mi současná cena nedává smysl. Proto se nezúčastním,“ sdělila své důvody podnikatelka.

Tykač plánovala přeměnit někdejší kasárna na univerzitní kampus Tykač College. V nedávném rozhovoru pro deník E15 ale uvedla, že má v záloze ještě další lokalitu v jedné z nemovitostí svého manžela.

Ministerstvo si nyní představuje, že za zchátralý objekt dostane nejméně 620 milionů korun. V první soutěži činila minimální cena 581 milionů. Tykač nabídla 589 milionů korun. I tato cena ale byla podle podnikatelky za hranicí rentability.

Cena neodpovídající rizikům vyplývajícím z rekonstrukce památkového objektu nebyla ovšem jediným důvodem, kvůli kterému se nakonec Tykač do soutěže nepřihlásila.

Komplikací je prý také nutnost změnit územní plán. Ten současný počítá s využitím objektu jen k vojenským účelům. S tím podle Tykač souvisí rovněž nepřehledná a neodhadnutelná náročnost schvalovacího procesu, jehož součástí mimo jiné bude povolení tří ministerstev.

kasárna Jana Žižky v pražském Karlíněkasárna Jana Žižky v pražském Karlíně|ctkKasárna Jana Žižky v pražském Karlíně

Stropnický první tendr zrušil mimo jiné kvůli tomu, že se Tykač se do tendru přihlásila ještě s druhou firmou, která soutěžila s projektem výstavby bytů a obchodů. Podmínky první soutěže prý navíc byly netransparentní.

Developerka s tím ale nesouhlasí. Podmínky aktuální soutěže se podle ní liší od té první jen v detailech. Například v prodloužení lhůty pro podání nabídek a zvýšení prohlídek objektu ze tří na pět. Stropnického úřad označil tyto změny za důležité.

Dalším bodem sváru je počet cenových posudků. Ivana Tykač upozorňuje na fakt, že stejně jako poprvé sloužil i teď za podklad ministerstvu jen jeden cenový posudek. Ministerstvo se brání tím, že po započtení znaleckého ohodnocení z prvního tendru jsou posudky vlastně dva.

Ministerstvo čeká na přihlásky do poloviny července

Nový tendr na prodej vyhlásil rezort obrany 11. června. Poslední možný termín pro dodání přihlášek do tendru je 17. července. Do té doby úřad nehodlá nic sdělovat o počtech uchazečů.

„Ministerstvo obrany předpokládá, že kupce pro kasárna nalezne. Nebude tedy nyní spekulovat o případném dalším postupu,“ odpověděl mluvčí vojáků Jiří Caletka na otázku, co bude ministerstvo dělat, když prodej zkrachuje.

Aby se to nestalo, oslovil rezort přes sedm desítek českých i zahraničních developerů. Nabídku na kasárna rozeslal též 89 českým ambasádám, devatenácti českým centrům v zahraničí a 130 zastupitelským úřadům cizích států v České republice.

Ivana Tykač: Přestavba kasáren bude pohyb v minovém poli