Kmotři ODS rozjeli hru přes územní plán Prahy

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ctk

Pomalá, avšak o to úpornější snaha rozložit v Praze koalici ODS a TOP 09 v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) sílí. Její odpůrci podle některých zastupitelů ovlivňují změny územního plánu metropole, pomocí něhož lze zasahovat do mnohamiliardových plánů developerů.

Část občanských demokratů nespokojená se současným složením městské rady k tomu využívá i některé opoziční politiky z ČSSD, KSČM a Strany zelených. Momentálně se řeší hlavně největší nezastavěná lokalita na území Dubče, Měcholup a Štěrbohol a rozsáhlý brownfield nádraží v Bubnech.

Tato hra je zřejmá například snahou o rozbití koalice v Praze 8, která spolu s prvním, druhým, pátým a devátým obvodem patří do Svobodova tábora. Podle informací deníku E15 prosazuje podnikatel Tomáš Hrdlička do vedení Prahy 8 svého člověka, který by měl zodpovídat za územní rozvoj. Má jít o zastupitele zelených Petra Vilguse, který se už loni pokusil koalici v Praze 8 shodit.

Od loňského neúspěšného pokusu přešli do opozičních lavic dva zastupitelé z ODS a TOP 09. Zda vedení osmého obvodu odolá sílícímu tlaku kmotrů, se ukáže už tuto středu, kdy má zastupitelstvo schvalovat rozpočet. Pokud Svoboda Prahu 8 ztratí, může přijít i o primátorský řetěz.

Vedle získávání přeběhlíků jsou pro občanské demokraty, kteří chtějí obnovit dřívější letitou spolupráci s ČSSD, důležité také kontakty na vedení metropole. „Snaží se ovlivňovat radního Tomáše Hudečka z TOP 09 zodpovědného za územní plán a jeho dvorního architekta Víta Másla,“ řekl jeden ze zastupitelů hlavního města.

Máslo mimo jiné projektoval právě chystanou výstavbu v Bubnech. Studie byla zastupitelstvem odmítnuta celkem čtyřikrát, teprve koncem ledna prošla na pátý pokus. „Něco podobného nepamatuji. Jako spojka mezi kmotry a vedením magistrátu fungují dva bývalí policisté. Bezpochyby se museli hodně snažit, jinak by návrh opět spadl pod stůl,“ dodal nejmenovaný zastupitel.

Pochybnosti budí i projekt na využití vůbec největší nezastavěné lokality v Praze, pětisethektarového pozemku na území Dubče, Měcholup a Štěrbohol. Návrh začátkem února schválil výbor pro územní rozvoj i přes nesouhlasné stanovisko jak odborné komise, tak městské rady.

Hudeček: Návrh projednáme s občany

V Praze je 15 velkých rozvojových zón, na nichž se podle územního plánu nesmí stavět. Nejvíc se v posledních měsících diskutuje o zhruba stohektarové lokalitě Bubny - Zátory. „Teď už se snad podaří s touto jizvou na tváři Holešovic něco udělat. Je ale nezbytná změna územního plánu, již bychom mohli přijmout snad do dvou let,“ komentoval schválení studie náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle něj byl nalezen kompromis mezi zájmy jednotlivých developerů, kteří plánují výstavbu za desítky miliard korun.