Kotvu budeme rekonstruovat jako památku, slibuje ředitel Vavřina

Archivní foto OD Kotva

Archivní foto OD Kotva Zdroj: ctk

Obchodní dům Kotva (vlevo) a palác Kotva na Náměstí republiky
OD Kotva
Obchodní dům Kotva před lety
Pražský Palác Kotva (vpravo), v pozadí obchodní dům Kotva
Obchodní dům Kotva (vlevo) a palác Kotva na Náměstí republiky
11
Fotogalerie

Rekonstrukci Kotvy povedeme tak, jako by byla kulturní památkou. E15 to řekl ředitel obchodního domu Marek Vavřina v reakci na to, že ministry kultury Antonín Staněk v úterý zrušil přidělení památkové ochrany budovy. Šéf resortu to odůvodnil nenahlášenou změnou majitele v průběhu řízení. Před třemi lety obchodní dům koupila Pražská správa nemovitostí Václava Skaly.

Management rozhodnutí ministerstva kultury zatím nedostal. „Na našem záměru se nic nemění. S objektem pracujeme jako by národní kulturní památkou byl, chceme zachovat jeho původního využití v moderním duchu v souladu se zájmy památkové péče," uvedl generální ředitel OD Kotva Marek Vavřina.

Obchodní dům čeká v příštích 12 měsících rekonstrukce s náklady v řádu miliard korun a jak upozornil E15 Premium, developer pro budovu hledá nového investora. Dojít má k vyčištění fasády a výměně některých technologií jako chlazení, topení nebo osvětlení.

Podle zákona sice objekt není kulturní památkou, ale majitel ho musí chránit před poškozením či zničením, a to včetně jeho památkových hodnot. „To v praxi může odpovídat péči o kulturní památku,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl.

Původní dokumentaci k rekonstrukci obchodního domu Národní památkový ústav schválil. Výhrady památkáři měli k některým zásahům do dispozičního členění, bourání stropů, výměně obvodového pláště a také k reklamním prvkům v přízemí budovy.

„Investor jistým způsobem komunikoval i s autorkou původního řešení architektkou Věrou Machoninovou. Je tedy zřejmé, že obchodní dům Kotva bude zachován. Hodně bude záležet na provedení vlastní stavby, architektonických detailech a samozřejmě nové náplni a způsobu užívání objektu,“ vysvětlila tisková mluvčí Národního památkového ústavu Andrea Holasová s tím, že v současnosti mají památkáři na stole novou verzi dokumentace, kterou zkoumají.

Závazné stanovisko potřebné pro získání povolení totiž vydává památkový odbor magistrátu. „Takže věc rekonstrukce je vlastně ještě hodně otevřená,“ dodala.

Obchodní dům Kotva byl otevřen v roce 1975 jako příklad luxusního československého obchodního domu. V době uvedení do provozu byla pátým největším nákupním centrem v Evropě.

Stavba na půdorysu propojených šestihranů vznikala podle návrhu architektů Věry Machoninové a Vladimíra Machonina a bývá považována za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny sedmdesátých let.

Řízení o zapsání Kotvy na seznam kulturních památek se ministerstvo zabývalo již v roce 2007, tehdy podnět historika architektury Rostislava Šváchy odmítlo. Podruhé se posuzováním toho, zda se má Kotva stát památkou, zabýval úřad od září 2016 a loni ji za památku prohlásil.