Krize jako příležitost. Developerské obchody s pozemky a celými projekty se rozjíždějí

Developer Amadeus Real Estate nabízí projekt Paper Block Holešovice

Developer Amadeus Real Estate nabízí projekt Paper Block Holešovice Zdroj: AGE project

Příkladem může být pozemek v pražských Holešovicích s projektem na výstavbu 150 bytů a cenou čtvrt miliardy korun. Na trhu od léta přibývá projektů na papíře, které se zejména menší a středně velcí investoři snaží prodat. Nezřídka proto, že nechtějí či nemohou čekat, až trh s byty opět rozmrzne a ustálí se ceny stavebních nákladů. Mnohem složitější je také získat bankovní financování na realizaci projektu.

Developer Amadeus Real Estate, který mimo jiné modernizuje obchodní dům Máj a chystá velký polyfunkční projekt v Plzni, hledá prostřednictvím aukční a realitní společnosti Gavlas kupce více než hektarového pozemku v atraktivní pražské rozvojové lokalitě Bubny-Zátory. Na místo dosluhujícího provozního areálu uprostřed staré zástavby už má nakreslený bytový komplex Paper Block Holešovice s nabídkovou cenou 250 milionů korun.

„Bytový projekt jsme od počátku, kdy jsme na něm začali zhruba před deseti lety pracovat, připravovali k prodeji. Sondovali jsme nejprve individuálně zájem na trhu a rozhodli se pro prodej formou aukce nejvyšší nabídce. Náš postup není vyvolán krizí na trhu,“ tvrdí spolumajitel společnosti Amadeus Real Estate Martin Klán.

Poradenské firmy i realitní kanceláře nicméně od léta, kdy poptávka po novém bydlení začala výrazně chladnout, zaznamenávají nárůst nabídek developerů na odprodej chystaných projektů. Neplatí to jen o velkých městech. Například v Orlických horách je na prodej více než hektarový pozemek s rozestavěným projektem apartmánových domů s wellness.

„Kdo hledá příležitost, má mnohem větší šanci na úspěch než třeba před rokem. Na trhu se objevují celé developerské projekty v tuto chvíli převážně menších a středních objemů. Z velké části patří developerům, kteří v budoucí výstavbě počítali s externím financováním a nechtějí riskovat ztrátovost,“ popisuje Lucie Mekhail z poradenské společnosti JLL.

Namísto zlevňování bytů zatím většina developerů přistupuje spíše k pozastavování projektů a další výstavby. Na trhu se tak začíná projevovat jev, který byl v posledních letech prakticky nemyslitelný, a to povolování staveb „do šuplíku“. Někteří stavitelé pak vyhodnotí, že lepší než vyčkávat na oživení poptávky nebo překlopit projekt do nájemního bydlení je prodat. Zejména v Praze trvá velký hlad po parcelách vhodných pro výstavbu.

Podle realitního tržiště Home Portal, které se specializuje na novostavby, plyne zvýšený zájem o prodej nachystaných projektů také z toho, že se investoři chtějí vyhnout rizikům možného negativního vývoje ekonomiky. Díky tomu, že realitní trh poslední roky rostl dvouciferným tempem, může být výnos zajímavý i při prodeji projektu bez samotného developmentu.

„Je docela těžké cokoli předpovídat. Většina procesů zamrzla a všichni jsou ve fázi očekávání, co přinese několik příštích měsíců. Nemůžeme tedy jednoznačně říci, zda bude projektů na trhu přibývat, ale vzhledem k aktuálnímu vývoji si dokážeme představit, že nabídka celků vzroste,“ vysvětluje konzultantka Mekhail.

Na prodeje velkých území o desítkách hektarů, která v řadě případů změnila majitele v průběhu finanční krize po roce 2008, zatím nedošlo. „Největší hráči na trhu používají často vlastní zdroje, teď se jich tedy týkají spíše zvýšení cen stavebních materiálů a požadavky ESG než dopad zdražujícího financování,“ dodává Mekhail.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub