Krize odeznívá, stavby mrakodrapů zažívají boom

Princess Tower v Dubaji, nejvyšší bytový dům světa

Princess Tower v Dubaji, nejvyšší bytový dům světa Zdroj: Princess Tower

Se 111 metry se letos stal nevyšší budovou v ČR brněnský AZ Tower. Brněnský mrakodrap tak o dva metry překonal pražský věžový dům City Tower, který byl nejvyšší budovou přes pět let, od 20. prosince 2007.
Princess Tower v Dubaji, nejvyšší bytový dům světa
Na 17 tisících metrech čtverečních budou zejména obchodní, kancelářské a rezidenční prostory. Celá stavba má podle původních propočtů stát 800 milionů korun.
Vizualizace Kingdom Tower v Džiddě
Podle posledních informací investoři prodali zhruba 60 procent všech prostor v mrakodrapu. Řada jednotlivců a firem volí spíše koupi než pronájem.
9
Fotogalerie
Stavbaři mrakodrapů slaví po řadě hubených let velký návrat. Podle současných plánů vyrostou v nejbližších letech po celém světě stovky výškových budov. Hospodářská krize totiž pomalu ustupuje a developeři chtějí do nové éry vstoupit prostřednictvím velkých projektů.

Podle organizace stavitelů mrakodrapů CTBUH se nyní na světě staví nebo je naplánováno nejméně 600 budov vyšších než 200 metrů. Pokud toto tempo vydrží, celkový počet dvousetmetrových a vyšších mrakodrapů se za příštích deset let zdvojnásobí.

Například stavba věžáku Ladenhall, druhé nejvyšší budovy Londýna, se se svými 224 metry stane normou. Stavbu stále vyšších budov umožňuje také technologický pokrok. Finský výrobce výtahů a eskalátorů Kone nedávno představil technologii, která umožní jednomu výtahu vystoupat až 300 pater. „Nyní to vypadá, že trend směřuje ke stále vyšším a vyšším budovám,“ uvedl šéf firmy Matti Alahuhta.

Na světě jsou nyní jen tři budovy vyšší než 500 metrů, do roku 2020 by jich ale mělo stát 20 včetně věže Kingdom Tower v saúdskoarabské Džiddě, která jako vůbec první budova překoná výšku jednoho kilometru.

Právě Blízký východ se v uplynulých letech stal pro mrakodrapy zemí zaslíbenou. Tři ze čtyř loni dokončených rekordních budov vyrostly v Dubaji, včetně 413 metrů vysoké Princess Tower, nejvyššího bytového domu světa. Počet nově zahájených staveb mrakodrapů se ale i zde v uplynulých pěti letech přiblížil nule. Od začátku letošního roku architekti a inženýři podle deníku Wall Street Journal hlásí, že zájem rychle roste.

Kritici varují, že s rychlým růstem objednávek na Blízkém východě vzniká realitní bublina. Podle Philipa Oldfielda z Nottinghamské univerzity staví Arabové výškové budovy především proto, aby dokázali světu, jak jsou ekonomicky silní. Nedostatek místa hraje jen vedlejší roli.

Pravděpodobně ze stejných důvodů se mrakodrapový boom začal projevovat i v rozvojových zemích. V Číně se nyní staví čtyři věžáky, které se po dokončení zařadí mezi vůbec nejvyšší budovy světa. Probouzet se začíná také Afrika. Dosud nejvyšší budovu kontinentu, 223 metrů vysoké Carlton Centre v Johannesburgu, chtějí z tohoto postu sesadit přinejmenším tři projekty Etiopii, Ghaně a Jihoafrické republice.

Ne všechny projekty ale končí úspěchem. Kvůli tlaku veřejnosti a vlády módní návrhář Pierre Cardin tento týden odvolal své plány na stavbu šedesátipodlažního futuristického mrakodrapu v Benátkách. „rozhodnutí se stalo nevyhnutelným poté, co se nám za dva roky od přestavení iniciativy nepodařilo získat formální povolení od všech veřejných institucí, kterých se to týká,“ řekl italským médiím architekt Rodrigo Basilicati.

Česko za světovým boomem zaostává. Nejvyšší česká budova, brněnská AZ Tower, měří jen 111 metrů. Další chystané stavby se jí přitom svou výškou nechystají překonat.