Krize stavebnictví ohrožuje i výrobce materiálů a architekty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Krize tuzemského stavebnictví se v příštím roce přelije mezi výrobce stavebních hmot, zateplovacích materiálů a skla, potíže budou mít i architekti. V reakci na dnes zveřejněná čísla Českého statistického úřadu o poklesu odvětví v říjnu to uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš.

„Pro řadu stavebních firem bude úspěchem, pokud letos nebudou realizovat ztrátu. Naděje, že se trend v dohledné době výrazně otočí, je mizivá,“ uvedl Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Analytik ČSOB Petr Dufek považuje stavební průmysl za odvětví, které ještě stále hledá své dno. „Jak hluboké bude, rozhodne především balík peněz na investice ve veřejném sektoru i nálada investorů pustit se do nových komerčních projektů,“ sdělil Dufek.

Nová statistická čísla také ukázala pokračující pokles bytové výstavby. „Development, který je v dlouhodobém útlumu, dál padá do propasti dvouciferným tempem,“ uvedl Novotný.

Tuzemské stavebnictví v říjnu nezachránil ani vyšší počet pracovních dní než před rokem. Navzdory tomu klesl výkon odvětví o 4,3 procenta a pokračuje tak v dlouhodobém propadu. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní klesl v říjnu stavební průmysl o osm procent.

„Poptávka po bytech je v Česku i přes příznivé ceny hypoték velmi nízká, a tak developeři nezačínají velké nové projekty. Totéž platí i pro dopravní stavby, které prakticky stojí a rozbíhají se jen sporadicky na několika místech v republice. Tolik očekávaná rekonstrukce dálnice D1, která působila jako symbol obnovy stavebního ruchu, je stále v nedohlednu, a tak není naděje na zlepšení v budoucnu příliš vysoká. Pokud by se mělo stavebnictví rozběhnout s obnovením ekonomiky, musely by se stavby připravovat po administrativní stránce již nyní,“ uzavřel analytik Home Creditu Michal Kozub.