Krize změnila poměr sil na realitním trhu

Rohanský ostrov, Sekyra Group

Rohanský ostrov, Sekyra Group Zdroj: Sekyra Group

Jen málokterý obor prošel v posledních pěti letech tak razantní proměnou jako nemovitosti. Někdejší hvězdy v podobě skupin ECM podnikatele Milana Janků, Orka Francouze Jeanna Françoise Otta, Sekyra Group či karlínského seskupení kolem developera Serge Borensteina pohasly.

Na realitní výsluní naopak stoupají finanční skupiny česko-slovenská Penta a PPF miliardáře Petra Kellnera, která chystá na pražském Chodově výstavbu nejvyšších budov v Česku. CPI Group dalšího tuzemského miliardáře Radovana Vítka se v krizi vyšvihla do čela realitních investorů.

CPI je aktuálně nejatraktivnějším zaměstnavatelem na tuzemském realitním trhu. „Vypadá to, že tam brzy skončíme všichni,“ povzdychl si nedávno šéf české pobočky jedné mezinárodní developerské firmy.

Před pěti lety CPI byla hlavně vlastníkem panelových bytů v severních Čechách. Po vypuknutí finanční krize začala nakupovat jako o závod i méně lákavé nemovitosti a stala se největším českým investorem. Teď se chystá výrazně prosadit ve výstavbě. Ředitelem developmentu CPI se letos stal Igor Klajmon.

Jeho kariéra dokládá proměnu zdejšího trhu. Klajmon býval ředitelem v realitní firmě Bovis Lend Lease, která se v krizi úplně stáhla z Česka. Jejím posledním šéfem tu byl Petr Palička, dnes ředitel realitních projektů další investiční skupiny Penta. Ta spouští v Česku svůj první developerský projekt Florentinum. Jde o výstavbu hned největšího kancelářského komplexu v Praze.

Naopak dřívější premianti Sekyra Group a Orco razantně zeštíhleli a přicházejí s novinkami v podobě menších bytových projektů. Obě firmy musely kvůli dluhům prodat řadu svých teprve plánovaných projektů.

realityreality

realityreality

Krize výrazně zasáhla také do aktivit seskupení Karlín Group, které se rozdělilo na stejnojmennou skupinu Serge Borensteina a společnost M2 Real Estate. Karlín Group momentálně staví sídlo pro vydavatelství Economia finančníka Zdeňka Bakaly, který část pozemků v Karlíně odkoupil od Borensteinovy skupiny.

Své další aktivity v Česku přehodnotily také zahraniční společnosti. Irský Avestus Capital Partners, který stavěl například kanceláře v Nových Butovicích v Praze 5, utlumil avizovanou expanzi. Skanska se více orientuje na výstavbu bytů, zakoupila kancelářský projekt na pražské Pankráci a naopak se snaží prodat pozemky pro dříve chystané kanceláře v okrajových lokalitách.

realityreality

realityreality

Kdysi silným nadnárodním developerem, který definitivně ukončil aktivitu v Česku a hledá kupce pro své projekty na papíře, je ING Real Estate Development. Někteří další hráči zatím žijí z peněz, které jim zůstaly na kontech po úspěšném prodeji hotových projektů v dobách boomu, a doufají, že se trh zotaví dříve, než jejich zahraniční matky zavelí k odchodu.

realityreality