Londýnská ulice miliardářů se vylidňuje. Třetina domů je prázdná

The Bishops Avenue

The Bishops Avenue Zdroj: bhlctd

Na jedné z nejdražších ulic v Londýně přezdívaných třída miliardářů je třetina vil neobývaných a některé začínají připomínat ruiny, protože jsou čtvrtstoletí úplně prázdné. Uvedl to list The Guardian, podle něhož majitelé prázdných domů i tak vydělávají miliony liber.

V nejdražší části The Bishops Avenue v severním Londýně je 16 neobývaných domů s nejméně 120 pokoji v hodnotě asi 350 milionů liber (11,7 miliardy korun). Třída, která je poblíž exkluzivních čtvrtí Hampstead a Highate, byla loni označena jako druhá nejdražší ulice v Londýně.

Většina realit zde patří společnostem registrovaným v daňových rájích, jako jsou Britské Panenské ostrovy, Bahamy či Panama, takže zahraniční majitelé nemuseli platit daň při nákupu nemovitosti a mohou zůstat v anonymitě.

Nejdražší pustina světa

Podle developera Anila Varmy, který má také na The Bishops Avenue dům, se z této adresy stala „jedna z nejdražších pustin na světě“.

Mezi prázdnými budovami je i deset vil v hodnotě 73 milionů liber, které jsou prakticky neobývané od let 1989 až 1993, kdy byly nakoupeny - zřejmě pro členy saúdské královské rodiny. V některých z těchto domů po stěnách sálů teče voda, na podlahách zasypaných omítkami ze stropů roste kapradí a na hnijících kobercích jsou kostry holubů a sov.

Přesto je pravděpodobné, že saúdští vlastníci i tak dosahují značného zisku. Jeden z těchto domů totiž v roce 1988 stál jen 1,125 milionu liber. Na The Bishops Avenue bydlí například majitel bulvárního listu Express a televize Channel 5 Richard Desmond, členové saúdské královské rodiny nebo miliardář a mecenáš umění Poju Zabludowicz. Neobývané domy patří například jednomu kazašskému obchodníkovi obviněnému z bankovního podvodu v hodnotě šesti miliard dolarů (122 miliard korun) či bývalému pákistánskému ministrovi pro privatizaci Vakaru Ahmadu Chánovi.