Londýnské reality už tolik nelákají, trh začíná brzdit

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka Zdroj: Harshil Shah, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Nemovitosti v britské metropoli byly v posledních letech tou nejžhavější investicí. Dokonce natolik, že se pro řadu investorů staly samostatnou třídou aktiv. Poslední data ale naznačují, že přehřátý trh pomalu ochlazuje.

Zatím poslední statistiky ukazují za červenec téměř dvacetiprocentní meziroční nárůst cen londýnských nemovitostí. Během léta se ale začaly kupit důkazy, že trh začíná klesat. Realitní společnost Foxtons v září varovala, že přísnější poskytování hypoték, hrozící zvýšení úrokových sazeb a politická nestabilita se podepsala na sebevědomí prodávajících. Nejhůře si zatím vedou ty nejdražší reality v metropoli nad Temží. Nemovitosti nad 10 milionů liber v červenci meziročně zlevnily o 7,5 procenta.

Foxtons, která patří vůbec k největším londýnským realitkám, negativně překvapila investory svými hospodářskými výsledky za třetí čtvrtletí. Firma uvedla, že výsledky za celý letošní rok také nenaplní očekávání investorů. Její akcie oslabily o 20 procent na 170 pencí za kus. Ještě v únoru se prodávaly za 402 pencí.

Reality v prestižních londýnských čtvrtích jako Knightsbridge, Kensington či Chelsea lákají především movité investory ze zemí Blízkého východu, Číny či Ruska. Ty se k nim většinou chovají jako k investici. Nebydlí v nich a ani je nepronajímají, protože se jim to nevyplatí. Výnosy z pronájmu jsou v Londýně minimální, maximálně okolo tří procent na prestižních adresách. Byznys spočívá v růstu cen nemovitostí a jejich následném prodeji. Pronajímat je za tři procenta ročně se majitelům nevyplatí.