Luxusní byty z „děravé“ dominanty Kavčích hor končí v dražbě

Rezidence kavčí hory

Rezidence kavčí hory Zdroj: rezidence kavci hory

Soubor více než dvou desítek luxusních bytů z Rezidence Kavčí Hory jde do dražby. Vyvolávací cena je kolem 141 milionů korun. „Děravá“ architektonická dominanta lokality nedaleko sídla České televize nedokázala během více než tří let od dokončení přitáhnout dostatek kupujících obvyklou cestou. Na ocet zbyla přibližně čtvrtina z celkových 88 bytů v projektu.

Možná i to byl důvod, proč dvanáctipodlažní projekt letos v létě změnil majitele. Převzala ho skupina blíže neznámých soukromých investorů, které zastřešuje společnost Sesta. Za kolik firma byty koupila, šéf jejího představenstva Pavel Dostál komentovat nechtěl.

V posledním patře draženého souboru je také penthouse o více než pěti stech metrech čtverečních se střešní terasou o 260 čtverečních metrech. Jeho cenu web projektu neuvádí, ale v minulosti se mluvilo přibližně o 54 milionech. U ostatních, výrazně menších, bytů se však v nejednom případě pohybuje cena kolem 20 milionů korun.

Utajení vlastníci

Za výraznou stavbou ve tvaru písmene A a jejím menším sousedním souputníkem je architektonické studio ADNS. Kdo však za projektem stojí vlastnicky, zůstává stále trochu záhadou.

Nejznámějším jménem, které se v souvislosti s financováním Rezidence Kavčí Hory objevilo, je bývalý uhlobaron Luboš Měkota, který letos zemřel. Na projektu se rovněž podílela společnost Multiprojekt, jíž šéfuje bývalý starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Developerem stavby byla firma BM Develop realitních podnikatelů Dušana Brůčka a Jana Masojídka, kteří dříve byli též v představenstvu projektové firmy Rezidence Kavčí Hory.

Atraktivní nabídka

Ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský se nebojí, že by o již hotové byty nebyl zájem. Takové nemovitosti jsou podle něj naopak atraktivní, protože při dobré pořizovací a prodejní ceně je lze okamžitě prodat.

„Mezi zájemci o tyto dražby se budou pohybovat domácí i zahraniční investiční skupiny, ale také developeři, kteří jsou v dobré kondici, mají volné prostředky a jsou schopni na následném individuálním prodeji realizovat zajímavý a z pohledu developmentu i rychlý zisk,“ uvedl šéf Lexxusu.

Prodeje celých balíků již hotových bytů se sice na trhu objevují, většinou se však transakce odehrávají v tichosti. Takto prodávané nemovitosti totiž často patří mezi takzvané ležáky nebo se s nimi pojí například insolvence původního majitele.

Nákupům realit tohoto typu se mimo jiné věnuje společnost BPI, která patří do skupiny KKCG Karla Komárka. V minulosti takto získala například bytový areál v Dobříši, který vznikl přestavbou někdejšího pivovaru.

Praha 11 koupí luxusní byty pro mladé. Zachraňuje radnice developera?