Aktualizováno
Luxusní hotel Four Seasons u Karlova mostu je na prodej. Zájem má Kellnerová

Hotel Four Seasons v Praze

Hotel Four Seasons v Praze Zdroj: ČTK / Horázný Josef

Americká investiční skupina Northwood Investors prodává luxusní pražský hotel Four Seasons u Karlova mostu, který vlastnila od roku 2014. Nejblíže ke koupi má Renáta Kellnerová. S odvoláním na tři nezávislé zdroje to píší Hospodářské noviny. Transakce by neměla proběhnout v rámci skupiny PPF, půjde o osobní investici Kellnerové spadající pod nově vzniklý superholding Amalar. 

O investici by se měl postarat člen poradního sboru rodiny Tomáš Otruba, který řídí stabilní a méně riziková aktiva. Rizikovější investice pak v PFF kontroluje výkonný ředitel Jiří Šmejc. 

Otruba má přitom s nákupem nemovitostí bohaté zkušenosti. Za více než 300 milionů korun vybudoval v centru Pece pod Sněžkou grandhotel Hradec a je také spolumajitelem hotelu Omnia v Janských Lázních. 

Hotel Four Seasons by měl podle expertů být k dispozici za cenu kolem 150 milionů eur, tedy 3,7 miliardy korun. Northwood Investors za hotel před deseti lety zaplatili téměř 80 milionů eur. Tehdy jej kupovali od irské investiční skupiny Avestus. 

Na prodej jsou v současnosti i jiné prémiové hotelové reality, třeba lázeňské hotely Imperial a Sanssouci v Karlových Varech nebo hotel Imperial v Praze. Ten vlastní Odborové svazy. Podle dat poradenské společnosti Cushman & Wakefield se loni v Česku prodalo devět hotelů, většina investič přišla ze zahraničí a směřovala do Prahy.

Obsazenost tuzemských hotelů se loni přiblížila úrovni, na níž byla před koronavirovou pandemií. Za celý rok dosáhla 71 procent, o sedm procentních bodů méně než v roce 2019. Ceny se ve s rovnání s tímto rokem zvedly o desetinu. V Praze se průměrná cena za jednu noc zvedla meziročně o pětinu na průměrných 110 eur. Podle Cushman & Wakefield se pražský hotelový trh zotavoval z následků pandemie pomaleji než v ostatních evropských městech. Turistický ruch v Praze podle firmy dlouho brzdila omezená činnost pražského letiště, situace se začala obracet až loni.

Holding Amalar založili Kellnerovi loni na podzim, zastřešuje veškerá rodinné investice včetně PPF. V radě jednatelů zasedá Renáta Kellnerová společně se svými dcerami Annou, Larou a Marií. Syn zesnulého zakladatele PPF Petra Kellnera z prvního manželství Petr, jemuž ve skupině PPF náleží přibližně desetiprocentní podíl, účast na projektu podle informací z podzimu teprve zvažuje.