Miliardář Plachý kupuje kancelářský komplex Futurama v Karlíně

Futurama Business Park

Futurama Business Park Zdroj: Immorent CR

Druhá etapa kancelářského komplexu Futurama Business Park v Praze-Karlíně mění majitele. Investorem je Tomáš Plachý ze Safichem Group, holdingu s miliardovými tržbami.

Velkopodnikatel Tomáš Plachý peníze vydělané v Chemoprojektu a dalších byznysech zhodnotí investicí do nového kancelářského centra. Podle informací deníku E15 koupil druhou fázi pražského administrativního komplexu Futurama poblíž stanice metra Invalidovna.

„Potvrzuji, že se naše skupina Safichem Group stala novým majitelem druhé fáze administrativního projektu Futurama Business Park,“ sdělil deníku E15 Plachý. Hodnotu transakce nekomentoval. Developerem projektu v Karlíně je Erste Group Immorent, sesterská firma České spořitelny.

Druhá etapa Futuramy má šestnáct tisíc metrů čtverečních kanceláří a je plně obsazená. O něco větší první etapu projektu prodal Immorent v roce 2011. Přestože se trhu tehdy zdaleka nedařilo jako v současnosti, inkasoval za objekt padesát milionů eur, tedy přes jednu miliardu korun. Podle odhadů trhu je pravděpodobné, že podobné řády zaplatí také nový majitel druhé fáze. V kancelářském areálu sídlí například servisní středisko Deutsche Börse.

Futurama bude stát tři miliardy
Immorent nedávno zahájil výstavbu třetí závěrečné etapy administrativního komplexu Futurama. Hotovo bude v Karlíně příští rok. Zájemce o pronájem nových kanceláří chce developer mimo jiné přitáhnout nižšími náklady na provoz. Díky geotermálním vrtům a čerpadlům má mít totiž poslední etapa projektu až o sedmdesát procent menší náklady na topení a chlazení. Nikdo z konkurence hlouběji provozní náklady zatím nestlačil. Vybudování celého komplexu se čtyřiceti tisíci metry čtverečními kanceláří přijde Immorent zhruba na tři miliardy korun.

Pro holding Safichem Group, za nímž stojí Tomáš Plachý se stejnojmenným synem, to nebude první angažmá v realitách. Vlastní například Palác Koruna na Václavském náměstí. Poprvé však za nákup jediné nemovitosti dají tak velkou částku. Navíc podobný typ akvizic bývá často doménou institucionálních investorů. První etapu Futuramy koupil americký fond Invesco.

Asi nejznámější firmou ze skupiny otce a syna Plachých je inženýrská a dodavatelská společnost Chemoprojekt, která loni při tržbách převyšujících půl miliardy korun vydělala v čistém přes dvacet milionů. Oba byznysmeni ale v poslední době zbohatli hlavně prodejem společnosti Safina. Středoevropského lídra ve zpracování drahých a neželezných kovů s miliardovými tržbami a stamilionovými zisky koupila před rokem obří ruská skupina Renova.