Miliardář Vítek prohrál boj o budovu Svobodné Evropy

Budova Rádia svobodná Evropa na pražském Hagiboru

Budova Rádia svobodná Evropa na pražském Hagiboru Zdroj: profimedia

Supermoderní pevnost v Praze na Hagiboru, odkud vysílá stanice Svobodná Evropa, nespadne do majetkové podstaty zkrachovalé společnosti ovládané Radovanem Vítkem. Soudní verdikt potěšil americkou banku Wells Fargo, která na koupi budovy půjčila miliardy.

Městský soud v Praze vyloučil novou budovu rozhlasové stanice Svobodná Evropa z majetkové podstaty společnosti Hagibor Office Building. Ta patří do skupiny Orco ovládané realitním magnátem Radovanem Vítkem. Insolvenční správce Hagibor Office Building se snažil nemovitosti v hodnotě kolem dvou miliard korun získat zpět pod svou kontrolu. Prospěch by z toho měl Vítek.

Insolvenční správce tvrdil, že prodej budovy z roku 2012 je neplatný. Kupec prý totiž neproplatil směnky za 12 milionů dolarů, které se na transakci vázaly. Většinu z kupní ceny zaplatila L88 hotově.

Svobodná Evropa platí měsíčně za pronájem budovy kolem patnácti milionů korun. Do pronájmu si stanice vzala objekt na patnáct let.

Verdikt soudce Jaroslava Suchého je naopak dobrou zprávou pro Wells Fargo, jednu z největších bank v USA. Dala úvěr americké firmě L88 Investment, která před čtyřmi lety budovu za 94 milionů dolarů koupila. Wells Fargo následně získala nemovitost i výnosy z jejího pronájmu do zástavy. Zajištění je na částku převyšující 116 milionů dolarů.

Insolvenční správce ale zahrnul centrálu rádia do majetková podstaty společnosti Hagibor Office Building a pohledávku americké banky popřel. Tvrdil, že Hagibor Office Building od kupní smlouvy nakonec odstoupila. Navíc samotná smlouva měla být neplatná.

S rozsudkem Městského soudu se správce smířit nehodlá a odvolá se. “S rozhodnutím soudu prvního stupně nesouhlasíme a považujeme jej za věcně nesprávné. Dále pak nesouhlasíme ani s tím, že soud prvního stupně zamítl veškeré důkazy navržené námi na soudním jednání. A to jak listinami, znaleckými posudky, posudky na americké právo, či výslechy svědků, včetně v relevantní době ovládající osoby, kterou byl tehdy pan Jean-Francois Ott,” sdělil serveru E15.cz insolvenční správce Adam Sigmund z advokátní kanceláře Žižlavský.

Obvinění z manipulace

Právník Wells Fargo si naopak vůči insolvenčnímu správci nebral před soudem servítky. Jedná prý podle instrukcí Vítkova advokáta Tomáše Rybáře. Ten vůči Hagibor Office Building patřící do Vítkova impéria vystupuje jako jeden z věřitelů. “Řízení je z hlediska jednotlivých účastníků manipulováno,” řekl právní zástupce amerických bankéřů Ondřej Rathouský. Vítkův mluvčí Jan Burian se vyjádřil jen obecně.

“Naše právní i argumentační pozice je silná, ale právě vzhledem k tomu, že se jedná o běžící spor, do doby jeho ukončení nebudeme a ani nemůžeme komentovat jeho průběh či názory dosud vyjádřené v průběhu řízení,” sdělil. Svobodná Evropa platí měsíčně za pronájem budovy kolem patnácti milionů korun. Do pronájmu si stanice vzala objekt na patnáct let.