Miliardový projekt z Václaváku nejspíše skončí žalobou

Květinový dům. Nejvíc rozporuplných reakcí i mezi odbornou veřejností budí v současné době záměr zahraničních investorů ze společnosti Flow East zbořit dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice na jeho místě postavit dominantní novostavbu podle návrhu studia Chapman Taylor.

Květinový dům. Nejvíc rozporuplných reakcí i mezi odbornou veřejností budí v současné době záměr zahraničních investorů ze společnosti Flow East zbořit dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice na jeho místě postavit dominantní novostavbu podle návrhu studia Chapman Taylor. Zdroj: MCA atelier

Ve vleklé kauze projektu kancelářského centra na rohu Václavského náměstí a Opletalovy už právníci pilují argumenty na válku paragrafů. Podnikatel James Woolf a jeho společnost Flow East totiž ztrácejí trpělivost. „Až budeme moci někoho zažalovat, tak to uděláme,“ řekl deníku E15 Woolf. V projektu už byznysmen přišel více než o půl miliardy korun. „Navíc nás tento záměr zastavil v rozvoji dalšího byznysu,“ dodal. Celkové investice do projektu odhaduje zhruba na dvě miliardy korun.

Peníze byznysmen ztrácí rovněž provozem stávající budovy. Ročně ho stojí přibližně milion eur. Otázka, zda dům číslo 47 bourat, či nebourat, vzbuzuje vášně již několik let. Řada architektů památkový charakter stavby zpochybnila, dalším se zase nezamlouvala demolice. Pokračování byznys str. 6 Miliardový projekt z Václaváku skončí asi žalobou

„Klub Za starou Prahu se stavěl i proti výstavbě Tančícího domu, který dnes veřejnost miluje,“ glosoval opozici Woolf. Podnikatel věří, že se z jeho budovy stane symbol soudobé pražské architektury. Řešení projektu pochází z dílny studia Chapman Taylor.

O arbitráži se mluvilo už dříve

O riziku arbitráže mluvila také bývalá ministryně kultury z Nečasovy vlády Alena Hanáková (STAN). Loni v červenci tím odůvodnila zastavení přezkumného řízení, které se mělo zabývat případnou památkovou ochranou domu číslo 47. Právě na jeho místě a ve vedlejší proluce má projekt nazvaný Květinový dům vzniknout.

Na začátku vydal pražský magistrát závazné stanovisko, že demolice původní stavby je z hlediska památkové ochrany v pořádku. To se psal červen 2010. Od té doby však následoval jeden úřední veletoč za druhým. Ministerstvo kultury rozhodnutí magistrátu už několikrát potvrdilo a vzápětí je zpochybnilo. Kvůli riziku arbitráže ale nakonec úřad přece jen couvl a uvolnil cestu k tomu, aby developer loni v září získal územní rozhodnutí. Tedy první klíčové razítko pro zahájení stavby.

Vyhráno ale investor neměl. Proti územnímu rozhodnutí se vzápětí odvolal magistrát. A nedávno si vedení metropole přisadilo tím, že zrušilo demoliční výměr Prahy 1. Kvůli údajným právním a věcným nedostatkům ho městské části vrátilo k novému projednání.

Roli v úředním ping-pongu s povoleními pro projekt sehrávají podle Woolfa blížící se komunální volby a nevraživost mezi radnicí Prahy 1 a magistrátem. Obojí považuje z hlediska byznysu za absurdní.