Na rozjezd Státního pozemkového úřadu možná zůstane jen pár dnů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Jedním z návrhů, o kterých má parlament na současné schůzi hlasovat doslova minutu před dvanáctou, je také zákon o vzniku Státního pozemkového úřadu (SPÚ). Ten má pod jednu střechu spojit Pozemkový fond a pozemkové úřady, které podléhají ministerstvu zemědělství. Nejistota kolem termínu vzniku nové instituce dělá vrásky hlavně současnému vedení Pozemkového fondu.

Podle původní verze zákona, která prošla Poslaneckou sněmovnou na konci září, měl nový úřad vzniknout 1. ledna 2013. Senát ale dolní komoře předlohu vrátil a jednou z připomínek bylo i posunutí vzniku SPÚ o jeden rok. Poslanci tak mají na stole dvě varianty, buď se znovu přikloní ke svému návrhu, nebo přijmou senátní verzi a rozjezd nového úřadu oddálí. Hlasování je na programu v úterý 18. prosince.

„Na zařízení nezbytných záležitostí bychom měli vlastně jenom pět pracovních dnů,“ posteskl si první náměstek ředitele fondu Petr Šťovíček, který fond od června řídí. A nejde jen o nová razítka, s jejichž objednávkou musí počkat až na rozhodnutí poslanců. Fond a pozemkové úřady musí například spojit účetní systémy, samostatně ale nemohou vypsat veřejnou zakázku na nový, který by účetnictví sjednotil.

Církevní restituce ovlivněny nebudou

Pozemkový fond, který řeší restituce a prodej zemědělských pozemků v držení státu, se vedle toho rychle chystá na vracení církevních majetků, jež bude probíhat ve spolupráci s pozemkovými úřady. „Nejistý datum vzniku Státního pozemkového úřadu církevní restituce neovlivní. Zástupce církve upozorňujeme, že od příštího roku možná vznikne nová entita,“ uklidňuje Šťovíček.

Transformace Pozemkového fondu měla odpůrce hlavně u opozice. Se zánikem fondu by měly skončit finanční transfery, kterým fond zvyšuje příjmy agrárního rezortu. Právě tento týden podepsal prezident Václav Klaus novelu, která umožní využít 2,6 miliardy korun z fondu na zajištění národního spolufinancování Programu rozvoje venkova a na národní dotační programy.

Sňatek úřadů. V čí prospěch?