Nájemní bydlení zažilo letos znovuzrození

Zatímco v v minulých letech se lidé snažili bydlet ve vlastním, nyní už začíná být pronájem bytu obvyklým jevem. (ilustrační foto)

Zatímco v v minulých letech se lidé snažili bydlet ve vlastním, nyní už začíná být pronájem bytu obvyklým jevem. (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Praha letos zažila masivní příliv bytů z krátkodobých pronájmů na běžný nájemní trh.
Nájemních bytů se přestali bát i developeři.
V Česku vznikají celé fondy na akvizice nájemních bytů. (ilustrační foto)
Fondy nakupují nájemní byty po celé republice. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Pokud na realitním trhu letos skutečně něco žilo, kvasilo a přeskupovalo se, bylo to nájemní bydlení. Fenomén krátkodobého ubytování závislý na turistech se sice v pandemii scvrkl na zlomek původní velikosti, díky tomu se však na běžný nájemní trh dostaly tisíce nových bytů. Stejně tak se nájemního bydlení díky zvýšené poptávce přestali bát i velcí developeři a investoři.

Nájemní bydlení bylo v posledních letech synonymem hlavně pro krátkodobé ubytování přes platformy typu Airbnb. Jen v Praze se turistům pronajímalo na krátké časové úseky až 15 tisíc bytů. Pandemie koronaviru silně cestování omezila. A s ním i krátkodobé pronájmy. Byty v lukrativních pražských lokalitách se proto dostaly na trh pro našince. 

„Letošní rok se z pohledu nájemního bydlení otočil vzhůru nohama. Kvůli omezení turistického ruchu je nabídka bytů k pronájmu v centru Prahy obrovská a ceny jsou zde nižší než mimo centrum. Bydlení pár kroků od Václavského náměstí nebo Karlova mostu se zdá sice na první pohled velice atraktivní, ale není pro každého,“ komentoval makléř Jaroslav Nedvěd z realitní kanceláře Re/Max Anděl. Byty z krátkodobých platforem jsou podle obchodníka vhodné například pro mladé lidi nebo pracující cizince. 

Z druhé strany ale ceny bytů nepřestaly růst. Horší dostupnost vlastního bydlení a sociální nejistota řady profesí zvedly poptávku po pronájmech. Podle portálu Bezrealitky.cz se ve třetím čtvrtletí pronajalo v Česku 12 120 bytů. Meziročně je to nárůst o 35 procent. To však podle portálu nezabránilo tomu, aby se průměrná cena pronájmu v Praze nedostala nejníže za poslední roky, a to na 237 korun měsíčně za metr čtvereční. 

Praha ovšem v poklesu nájmů zůstala v republice téměř osamocená. „Nastává paradoxní situace. Zatímco ceny v Praze se propadají nebo stagnují, v Brně naopak rostou. Ceny v Praze dlouhodobě určuje globální poptávka, tedy turisté, manažeři nebo investoři, a ta nyní stagnuje. Oproti tomu zájem o bydlení v Brně mají především Češi a Slováci a ten neutuchá,“ uvedl Hendrik Meyer, generální ředitel Bezrealitky.cz. 

Nájemní byty se rovněž dostaly na agendu developerů. Zaprvé je to tím, že díky výhodným a levným hypotékám, ale i obavám z inflace se do nákupů novostaveb za účelem jejich dalšího pronájmu pustila řada movitých Čechů. V řadě projektů v Praze tento typ investorů tvoří většinu kupujících. Zadruhé se ale na trhu objevili i velcí institucionální investoři, kteří mají apetit nakupovat nové byty od stavitelů po celých balících. 

První větší transakcí byla akvizice 70 bytů od developera Finep ze strany investiční společnosti Zeitgeist za nižší stovky milionů korun. Švédská skupina Heimstaden plánuje příští rok v Česku koupit k pronájmu asi tisíc nových bytů. Samostatný fond na nákupy nájemních bytů vytvořila rovněž společnost Mint Investments. Velké plány má též společnost Czech Home Capital investora Davida Rusňáka nebo Fond českého bydlení, kam vložil kapitál mimo jiné bývalý advokát a od letoška i senátor Jan Holásek. 

„Očekáváme, že na trh rezidenčního pronájmu začnou nyní ve větší míře vstupovat silní privátní investoři i penzijní a korporátní fondy. Zájem o nájemní bydlení v poslední době rostl, a to i mezi vyšší střední třídou,“ komentoval situaci Prokop Svoboda, majitel realitní kanceláře Svoboda & Williams. 

Developeři této poptávce velkých investorů vycházejí vstříc. Výstavbu nájemních bytů ve větších počtech zařadily do svých plánů například společnosti AFI Europe, Finep nebo YIT.

Obchod roku

Hned v lednu se v Česku uskutečnila transakce s portfoliem nájemních bytů, která se pravděpodobně stane i největším realitním obchodem roku. Švédský holding Heimstaden koupil 43 000 bytů umístěných hlavně v Moravskoslezském kraji. Zaplatil za ně v přepočtu 33 miliard korun. Z Heimstaden se díky tomu stal největší soukromý majitel nájemních bytů v Česku. Získané portfolio pochází z majetku uhelného podniku OKD. Když v předminulé dekádě přešel do rukou miliardáře Zdeňka Bakaly, vyčlenil byty do samostatné společnosti RPG Byty. Před pěti lety koupily portfolio investiční firmy Blackstone a Round Hill Capital. Letos někdejší hornické byty změnily majitele potřetí.