Náklady na provoz bytů developeři neřeší

Ekologický dům

Ekologický dům Zdroj: Profimedia.cz

Slevy, obklady koupelen, podlahy a dveře, to jsou hlavní ukazatele v nabídce bytových projektů. O předpokládané spotřebě energií v domech a bytech nebývá ani zmínka. Developeři vesměs tvrdí, že platby za energie kupující nezajímají. Rozhoduje cena bytu.

„Je to zarážející, ale zákazníci se o ekologické parametry, které úzce souvisí s provozními náklady, takřka nezajímají. Prodeje tlačí jen cena,“ říká šéf developerské firmy Trigema Marcel Soural. Sám developer nemá motivaci propočty uvádět. „My se potřebujeme v oboru uživit,“ dodal Soural.

I když se s přijetím novely zákona o hospodaření s energií rozpoutala diskuze o nízkoenergetickém stavění, v praxi se o nákladech na provoz téměř nemluví. A to i přesto, že novostavby musí mít energetické štítky. „Otázka celkových nákladů na bydlení se neřeší. Poptávka je silně ovlivněna cenou. Na rozdíl od komerčních nemovitostí máme u rezidenčního developmentu málo rozvinutý trh,“ uvedl na Stavebním fóru Filip Hradec, ředitel Realitních obchodů České spořitelny. Jedním z mála developerů, který propaguje nízkoenergetické bydlení, je Skanska. Ani ta však na webových stránkách neuvádí údaje o nákladech na provoz bytu. „Průkaz energetické náročnosti uvádíme v brožuře nízkoenergetického projektu. Tu klientům předáváme na osobní schůzce. Počítáme, že informace postupně přidáme i na web,“ uvedla ředitelka marketingu Skansky Naděžda Ptáčková. Přiznala, že větší zájem je stále ještě o byty bez ekologických technologií.

Informace o nákladech na energie bývají doménou specializovaných firem zaměřených hlavně na individuální výstavbu. K výjimkám patří developer a průkopník projektů v „pasivním standardu“, společnost JRD, na jejímž webu jsou k dispozici i podrobné údaje z energetických štítků.