Není práce. Podpora vyšla stát na 11,5 miliardy

Objem vyplacené podpory v nezaměstnanosti

Objem vyplacené podpory v nezaměstnanosti

Loňská recese v Česku a související růst nezaměstnanosti se státu prodražily. Lidem na podpoře poslal 11,5 miliardy korun. To je o 1,8 miliardy více než předloni a rekord od roku 2011, kdy se v Česku zpřísnily podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti a snížila se i její výše.

Na konci loňska bylo bez práce rekordních 596 tisíc Čechů. Podporu v nezaměstnanosti pobírala zhruba pětina z nich. S takovým vývojem ale ministerstvo práce a sociálních věcí nepočítalo. Na podporu v nezaměstnanosti vyčlenilo na loňský rok 9,8 miliardy korun a stav pracovního trhu nejspíš podcenilo i letos. Ve státním rozpočtu se pro nezaměstnané počítá s 10,7 miliardy korun. Analytici ovšem vidí možnost zlepšení trhu práce nejdříve na konci roku. „Na citelnou změnu si budeme muset počkat, až ekonomika začne růst alespoň tříprocentním tempem. To ale pravděpodobně ještě tento rok nebude,“ soudí Václav Franče z Raiffeisenbank.

Větší nabídce práce brání i opatrnost firem při nabírání nových lidí. „Řada podniků má i při růstu zakázek prostor zvýšit využití stávajících kapacit,“ říká David Marek z Patrie.

Kvůli táhlé stagnaci české ekonomiky se zvyšuje také podíl lidí, kteří nemohou najít jakoukoli práci dlouhodobě. Počet Čechů, kteří už ztratili nárok na podporu v nezaměstnanosti a jsou odkázáni na sociální dávky v hmotné nouzi, se za posledních dvanáct měsíců vyšplhal o čtyřicet tisíc na 476 tisíc osob. Tito lidé postupně nejen ztrácejí schopnosti uplatnit se někdy v budoucnu na permanentně proměnlivém trhu práce, ale také se propadají stále níže k hranici příjmové chudoby.

Objem vyplacené podpory v nezaměstnanostiObjem vyplacené podpory v nezaměstnanosti

Celkový podíl nezaměstnaných se na konci loňského prosince zvýšil z listopadových 7,7 až na 8,2 procenta práceschopného obyvatelstva. Meziročně byla míra nezaměstnanosti vyšší o 0,8 procentního bodu. Růst počtu lidí bez zaměstnání v závěru roku tradičně souvisí s ukončením sezonních prací, zejména ve stavebnictví a zemědělství.

Podpora v nezaměstnanosti v Česku činila loni v průměru 7500 korun měsíčně, což bylo o 400 korun více než v roce 2012.