Nový stavební zákon se dostal pod tlak zájmových skupin

Územní řízení, stavební řízení a EIA se má podle nového zákona sloučit do jednotného povolovacího řízení.(ilustrační foto)

Územní řízení, stavební řízení a EIA se má podle nového zákona sloučit do jednotného povolovacího řízení.(ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš_E15

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) svěřila přípravu věcného záměru nového stavebního zákona Hospodářské komoře ČR.
Nový stavební zákon má zrychlit stavební řízení. (ilustrační foto)
Hospodářská komora v čele s Vladimírem Dlouhým si stojí za tím, že spolupráce na novém stavebním zákonu je v pořádku.
Nový stavební zákon má zrychlit a zjednodušit stavební řízení. (ilustrační foto)
Nový stavební zákon by měl podle ministerstva pro místní rozvoj zkrátit povolovací řízení u staveb ze současného průměru 5,4 roku na jeden rok.(ilustrační foto)
15
Fotogalerie

Znění nového stavebního zákona se snaží ovlivnit pestrá škála aktérů. O slovo se hlásí developeři, architekti, památkáři i ekologové. Cílem návrhu je zrychlit a zjednodušit stavební řízení.

Nový zákon má platit od roku 2021. Předtím se má ještě novelizovat stávající norma. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) podepsala na podzim memorandum o spolupráci na novém stavebním zákonu s Hospodářskou komorou. Ta vytvořila věcný záměr zákona. Součástí Hospodářské komory jsou i developeři.

Aktivně pro změnu stavebního práva ve prospěch stavění vystupuje i Sdružení pro architekturu a rozvoj.

„Zákon se developerů přímo dotýká. A to je určitě důvod k tomu, aby se k němu vyjadřovali,“ uvedla Marcela Fialková, mluvčí největšího stavitele bytů v Central Group, který patří mezi zakládající členy sdružení.

Ministerstvo pro místní rozvoj si za spoluprací se soukromým sektorem stojí. „Hospodářská komora sleduje stejný cíl jako MMR, a to zjednodušit a zkrátit přípravu staveb,“ uvedla mluvčí rezortu Veronika Vároši. Ve spolupráci se soukromým sektorem podle ní vznikl i nový občanský zákoník.

Také představitelé Hospodářské komory tvrdí, že spolupráce s MMR je ku prospěchu věci. „Umožnila nejen přenést do nové úpravy praktické zkušenosti podnikatelů a investorů, ale také již v průběhu prací nalézt co nejširší shodu na nové podobě stavebního zákona,“ reagoval mluvčí komory Miroslav Diro.

Do přípravy stavebního zákona se opřel místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Jeho kritika odpovídá tomu, co o týden dříve zveřejnila tuzemská část Mezinárodní rady pro památky a sídla,  nevládní organizace spolupracující s Unesco.

„Stavební lobby si napsala zákon podle svých představ a potřeb. Považujeme to za stejně absurdní, jako by si ministerstvo zdravotnictví dalo připravovat zákony farmaceutickými firmami nebo ministerstvo financí nadnárodními bankami,“ napsal prezident Českého národního komitétu Icomos Václav Girsa v otevřeném dopisu premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Nový stavební zákon
Legislativa má podle ministerstva pro místní rozvoj zkrátit povolovací řízení u staveb ze současného průměru 5,4 roku na jeden rok. Územní řízení, stavební řízení a EIA se sloučí do jednotného povolovacího řízení. Měl by vzniknout Nejvyšší stavební úřad, který bude součástí státní správy. Návrh počítá s tím, že pokud se příslušný úřad nevyjádří do 30 dní, bude platit tzv. fikce souhlasu. Stavbu nepůjde povolit dodatečně.