Nucené prodeje realit vzrostly na čtyřnásobek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Nucené prodeje nemovitostí od začátku roku dramaticky rostou. Podle portálu Centrální adresa stoupl jejich objem v nedobrovolných dražbách meziročně téměř čtyřnásobně. Celková cena dražených nemovitostí už letos překonala půl miliardy, přičemž loni za stejné období dosáhla zhruba 140 milionů korun.

Banky, které se zbavují problémových hypoték v dražbách a elektronických aukcích, přitom prodávají pohledávky z úvěrů jen za necelou polovinu dlužné částky. Ještě před třemi lety dosahovala cena prodávaných hypoték zhruba devadesáti procent jejich hodnoty.

Například dražební společnost Gladys Auction chystá na konec února internetovou aukci několika balíků pohledávek od Hypoteční banky. Vyvolávací cena se podle aukční vyhlášky pohybuje kolem 45 procent dluhu. Příčinou nízkých cen je zhruba třicetiprocentní pokles realitního trhu od vypuknutí krize. Druhým důvodem nízké nabídkové ceny jsou další pohledávky, jimiž bývají nemovitosti často zatíženy.

Jaký lze v tomto roce očekávat vývoj na trhu s byty v Česku?

„Pro banku je aukce rychlejším a méně nákladným řešením než nedobrovolná dražba. Obvykle se ale nedosáhne takového výtěžku jako u běžného prodeje,“ vysvětlila mluvčí Hypoteční banky Rita Gabrielová.

„Máme zhruba devadesátiprocentní úspěšnost prodeje,“ řekl jednatel Gladysu Martin Štrejbar. Banky, s nimiž spolupracuje, jmenovat nechtěl. Podle internetových stránek prodává Gladys i pohledávky České spořitelny a Raiffeisenbank. Ty spolu s Hypoteční bankou tvoří přes dvě třetiny hypotečního trhu. „Elektronické aukce využíváme v omezené míře, jde o několik desítek kusů ročně,“ tvrdí mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Česká spořitelna popřela, že by pohledávky z hypotečních úvěrů vůbec prodávala.

Kupujícími jsou většinou firmy specializované na pohledávky, velký podíl mají i realitní kanceláře. „Společnosti si vybírají podle lokality nemovitostí a formy zajištění pohledávky,“ řekl Štrejbar. „Dlužníky nechají v některých případech bydlet v původním bytě v nájmu,“ dodal.

Podle dražebníků je patrné, že problémy se splácením mají lidé už i v tradičně ekonomicky silných regionech, jako jsou střední Čechy a Praha. Mezi dlužníky figurují i zahraniční spekulanti. Firma Naxos bude na návrh Hypoteční banky dražit například byt z komplexu River Diamond na Rohanském nábřeží s vyvolávací cenou 5,9 milionu korun.

U Naxosu tvoří letos většinu nedobrovolných dražeb právě byty a rodinné domy. „Navrhovateli jsou především bankovní ústavy,“ řekl generální ředitel Naxosu Miroslav Hájek. Konkrétní však nikdo z dražebníků být nechce. „Všichni raději mlčí, protože se dnes bojí, aby nepřišli o práci,“ přiznal jeden z obchodníků s problémovými realitami.

I když to bankovní domy nerady přiznávají, také analytici Deloitte očekávají, že kvůli nové evropské regulaci budou muset letos přistoupit k hromadným výprodejům. „Počet nedobrovolných dražeb bude v průběhu roku dál narůstat,“ míní Hájek.