Obchod s Palladiem financovaly německé banky

Palladium

Palladium Zdroj: Jan Rasch, Euro

Obří transakce s pražským obchodním centrem Palladium, v němž získal většinový podíl fond spravovaný německou společností Union Investment, se neobešla bez účasti bank a řady poradenských a právních firem. Peníze na obchod, jenž ocenil Palladium na 570 milionů eur, daly německé peněžní ústavy Bayern LB a Helaba. Za více peněz se v Česku nikdy žádná jednotlivá budova neprodala.

Novému majiteli asistovali konzultanti z CBRE. Podle informací deníku E15 se na transakci podílela rovněž poradenská společnost Cushman & Wakefield. Neméně zvučná jména byla u obchodu z řad právníků. Prodejce zastupovaly advokátní kanceláře Freshfields, Wolf Theiss a právníci z Deloitte, kupujícího Clifford Chance.

Dosavadní majitel Hannover Leasing si nechal v Palladiu menšinový podíl. Kromě toho bude firma dále zajišťovat v rámci smlouvy o poradenství správu aktiv vlastníků centra.

Čekáme úspěšný rok

Palladium vzniklo v roce 2007 na místě bývalých kasáren na náměstí Republiky. Komplex zahrnuje 41 tisíc metrů čtverečních obchodů a 18 tisíc čtverečních metrů kanceláří. Pro obchodníky zaměřené na nákupní centra platí Palladium jako jedna z nejprestižnějších adres. Realitní profesionálové očekávají, že letošní rok bude z hlediska obchodů s retailovými nemovitostmi velice úspěšný.

„V současné době registrujeme pro rok 2015 investice do nákupních center, včetně Palladia, ve výši přesahující jednu miliardu eur. To zahrnuje obchody již uzavřené, ve vyjednávání, na trhu nebo připravované. To by znamenalo objem investic do maloobchodních prostor třikrát vyšší než v roce 2014,“ uvedla Katarína Brydonová z vedení oddělení kapitálových trhů v CBRE.

Mezi poslední největší transakce s obchodními centry patří Arkády Pankrác. Společnost Atrium European Real Estate dala developerovi Unibail-Rodamco za majoritní podíl přes 150 milionů eur.