Palác Savarin se otevře za dva roky. Nabídne terasy, tržnici a nový veřejný prostor

Veřejně přístupné střešní zahrady a terasy nabídnou výhledy na panorama Prahy. (vizualizace)

Veřejně přístupné střešní zahrady a terasy nabídnou výhledy na panorama Prahy. (vizualizace) Zdroj: Heatherwick Studio

Projekt Savarin je umístěn přímo v sousedství pražského Václavského náměstí, které objekt s odkazem na tradici václavských pasáží propojí s ulicemi Na Příkopě, Jindřiškou a Panskou.
V bloku tří budov směřujících na Václavské náměstí bude umístěna pasáž s obchody a službami. Všechny tyto tři části povedou návštěvníky do samotného srdce projektu – nového veřejného prostoru s parkem a pečlivě zrekonstruovanou budovou historické jízdárny, o které doposud veřejnost vůbec nevěděla, a paláce Savarin od Kiliána Ignáce Dientzenhofera. (vizualizace)
Budova orientovaná do Jindřišské ulice nabídne svůj vlastní zelený vnitroblok a několik restaurací. V druhé části s vchodem z Panské bude tržnice Time Out Market s přibližně patnácti různými gastro službami. (aktuální stav)
Součástí projektu je rekonstrukce stávajících historických budov a vznik úplně nového veřejného prostoru se zelení, otevřeným prostranstvím ve vnitrobloku a komerčními plochami. Celý vnitroblok bude s plochou o rozloze 6700 metrů čtverečních tři a půl krát větší než nyní. (aktuální stav)
Nové volně přístupné pasáže umožní snadný a volný průchod dříve nepřístupným centrem metropole. Budou napojené na stávající průchody a propojí ulice kolem celého bloku. (vizualizace)
14
Fotogalerie

Tržnice Time Out Market, nový veřejný prostor s obchody a restuaracemi nebo veřejnosti přístupné střešní zahrady. Tak by se už tento rok měl začít měnit palác Savarin poblíž Václavského náměstí. Přeměna objektu v hodnotě 10 miliard korun by měla být dokončena do konce roku 2022.

 




„Ještě do konce tohoto roku bychom chtěli začít s rekonstrukcí samotného historického paláce Savarin, další práce vedoucí k dokončení projektu do konce roku 2022 by měly následovat postupně,“ přibližuje podrobnosti tiskový mluvčí developerské společnosti Crestyl Ondřej Micka.

Rekonstrukce stávajících historických budov a vzniku úplně nového veřejného prostoru se zelení, otevřeným prostranstvím ve vnitrobloku a komerčními plochami, se ujalo přední britské studio Thomas Heatherwick Studio. 

„Je úžasné oznámit první projekt mého studia v Praze. Jsem nadšený, že mám příležitost pracovat v tak obdivuhodném městě a věřím, že designové nápady našeho studia vytvoří jedinečné místo a stanou se inspirujícím doplňkem historického centra Prahy,“ dodává Thomas Heatherwick.

Britský architekt se svým studiem navrhl napřílad centrálu společnosti Google v Londýně, studijním centrum v Singapuru nebo veřejným prostorem Vessel v New Yorku.

„Studio britského architekta Thomase Heatherwicka jsme oslovili sami. Velmi si vážíme, že právě on na to kývl. Zřejmě i protože jde o Prahu a unikátní lokalitu přímo v centru,“ přibližuje Micka. 

Komplex Savarin se skládá ze čtyř na sebe navazujících, a přitom vzájemně propojených samostatných částí, z nichž každá bude mít svůj vlastní charakter a způsob využití. S odkazem na tradici václavských pasáží nově propojí ulice Na Příkopě, Jindřiškou a Panskou.

Budova orientovaná do Jindřišské ulice nabídne svůj vlastní zelený vnitroblok a několik restaurací. V druhé části s vchodem z Panské bude tržnice Time Out Market s přibližně patnácti různými gastro službami. Dosud ve výrazném prostoru centra Prahy působilo kasino.