Jak stavět v historickém centru? Pražský DRN je skvělou ukázkou, shodují se evropští architekti

Na střeše je odpočinková zóna.

Na střeše je odpočinková zóna. Zdroj: Michaela Szkanderová

Na rohu ulic Národní a Mikulandské se dlouhá léta nacházelo parkoviště. To vzniklo zbouráním dvou domů v roce 1966.
V roce 2017 zde vyrostl moderní polyfunkční dům s názvem DRN. Stavba vytvořila nároží, spojuje Paláce Dunaj z roku 1930 s barokním Schönkirchovským palácem.
Dům se ve svém názvu odkazuje k zeleni.
Ta jej obrůstá ve všech úrovních.
Staronovou podobu získal i barokní Schönkirchovský palác - byl očištěn od nežádoucích dostaveb a nánosů.
18
Fotogalerie

Dokáže spolu koexistovat historická a moderní architektura? Je žádoucí do historického centra Prahy pouštět novou výstavbu? I takové otázky řešili přední evropští architekti v úvodu letošní ročníku konference reSITE během diskusního večera s názvem Redeveloping Historic Houses, který se konal v novostavbě polyfunkční budovy DRN na rohu Mikulandské a Národní třídy v Praze. 

„Hodnotu budovy určuje struktura a její využití, není to pouze historie," uvedla na začátku diskusního večera americká architekta a krajinářka Barbara Wilksová.

O tom, jak přistupovat k historickým domům a jakým způsobem jim nacházet nové využití, hovořili také newyorský architekt a zakladatel reSITE Martin Barry, portugalský architekt Joao Santa Rita, urbanistka a architektka Solene Wolffová z Berlína nebo Luca Ballarini.

„Architektura není věcí boha, ale předmětem lidské touhy," uvedl portugalský architekt Joao Santa Rita. K historickým objektům by se podle něj mělo přistupovat s respektem, ale zároveň jim hledat nové využití. 

Prohlédnetě si v galerii polyfunkční objekt DRN:

„Klenotem další generace může totiž být i kancelářská budova z 90. let, v současnoti považovaná za ošklivou," dodává Luca Ballarini, který založil projekt zabývající se přeměnou italského Turína Torino Stratosferica. S tímto postojem bychom tedy měli přistupovat k přeměně všech budov. 

Akce se konala na přiznačném místě, v šestém patře polyfunkčnho domu DRN na Národní třídě. Objekt dostavěný v roce 2017 a loni nominovaný na Českou cenu za architekturu je totiž příkladem unikátního přístupu ke stavění v historickém centru Prahy nejenom podle tuzemské odborné veřejnosti, ale i všech zmiňovaných hostů.

Autor objektu, architekt Stanislav Fiala, mimo jiné získal před časem ocenění Architekt roku 2019.